Vizita lui Biden în Arabia Saudită s-a încheiat, după întâlnirea controversată cu prințul moștenitor

0
37
Joe Biden și Prințul moștenitor al Arabiei Saudite. Sursa Foto Hepta

Acum patru săptămâni, Biden spusese că nu se va întâlni cu prințul moștenitor Mohammed bin Salman în vizita sa în Arabia Saudită. Pe măsură ce s-a instalat la Casa Albă, în primele săptămâni, el a refuzat să vorbească cu conducătorul de facto al Arabiei Saudite.

CIA a concluzionat că prințul moștenitor a aprobat uciderea brutală a jurnalistului Jamal Khashoggi în consulatul din Istanbul. Apoi a venit anunțul vizitei președintelui.

Echipa de securitate a președintelui Arabiei Saudite a pregătit ruta principal de la aeroport până la palatul regal, au închis drumurile, iar mașinile de poliție erau pregătite la fiecare câțiva metri pentru a menține cea mai strânsă securitate. Saudiții știau că lumea va urmări această întâlnire. Ei doreau ca restul Orientului Mijlociu și comunitatea internațională să observe favoarea care le-a fost acordată de președintele SUA.

Prințul moștenitor al Arabiei Saudite Mohammed bin Salman Al Saud și președintele SUA, Joe Biden. FOTO Hepta

Declarațiile ministrului de stat pentru afaceri externe al Arabiei Saudite Adel bin Ahmed al-Jubeir

De ce – în ciuda unei asemenea modernizări în regat – lucruri precum libertatea de exprimare, activismul și disidența împotriva regimului sunt încă descurajate și, în cele din urmă, pedepsite.

,,Ceea ce poți numi disident, noi numim terorist. Ceea ce poți numi cineva care își exprimă opinia, numim incitare”, a răspuns el. „Când cineva dă bani unui grup care ucide oameni, asta își exprimă opinia sau aceasta finanțează crima?” „Asta nu este activism, așa că sunt acuzați de aceste probleme și sunt aduși în fața instanțelor de judecată. Dar sunt prezentați în afara Arabiei Saudite ca și cum ar fi activiști sau ca și cum ar fi moderați care doresc să-și exprime opinie.” Și cum rămâne cu comentariul paria? De ce credea că dl Biden asta și cum de s-a răzgândit acum cu privire la relațiile dintre SUA și Arabia Saudită?

„Ceea ce se întâmplă în campania politică, în general, nu supraviețuiește realității de a fi în funcție. Președintele Trump a spus lucruri despre Arabia Saudită în timpul campaniei, dar apoi, când era în funcție, am avut o relație grozavă cu el. Ce se întâmplă în campanii, este ceea ce eu numesc că se întâmplă în timpul sezonului prost”.

Domnul Biden a insistat după întâlnirea sa cu prințul moștenitor să ridice problema uciderii lui Khashoggi și rolul lui Mohammed bin Salman în aceasta.

O națiune reabilitată; un parteneriat strategic reînnoit

Indiferent de ceea ce s-a discutat în cadrul întâlnirii, indiferent de succesele sau eșecurile lor, lumea are o imagine asupra lucrurilor. Una care ilustrează o schimbare directă a cursului de către domnul Biden. Deci, cum rezonează asta cu bărbații și femeile din acest regat? Ce părere au despre vizita președintelui și relația lor fluctuantă cu SUA? În răcoarea din Mall of Arabia – un refugiu de temperaturile înăbușitoare de afară – o mulțime de oameni răsfoiau vitrinele strălucitoare și mâncau în locurile special amenajate. Unii dintre ei nu au vrut să vorbească deloc despre vizită. Unii au spus că pur și simplu nu le pasă de asta.

„Nu am vizitat Statele Unite de vreo zece ani”, a spus un bărbat. „Întotdeauna sunt probleme la obținerea vizei.” „Sper că întâlnirea va aduce o comunicarea mai bună între noi. America a fost întotdeauna un aliat foarte bun. Dar lucrurile nu au mers bine în ultima vreme. Sper că acest lucru poate rezolva orice probleme și poate face totul chiar mai bine decât înainte.” „Dacă putem călători și studia acolo, va fi bine”, a explicat Shatha al-Jamale. ,,Dacă relația dintre cele două țări ale noastre este bună, nu ne vom teme dacă mergem acolo. Uneori americanilor le este frică dacă mergem acolo, unii dintre ei au o idee proastă despre țara mea, așa că cred că această întâlnire este importantă pentru ei să știe că suntem în siguranță.”

Criticii spun că prima etapă a călătoriei lui Biden în Orientul Mijlociu – în Israel și în Cisiordania ocupată – nu a adus nicio realizare semnificativă. Dacă el poate convinge unele dintre cele mai mari țări producătoare de petrol din lume să pompeze mai mult și să ajute la scăderea prețului, aceasta va fi văzută ca o victorie de către alegătorii americani acasă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.