EXCLUSIV. Interviu cu Sergiu Cojocariu, Ownerul Ideal Picture. Povești reale, dezvăluiri despre viața de antreprenor

0
469
Sergiu Cojocariu, Ownerul Ideal Picture. Foto: Fb

Normedia.ro vă prezintă în exclusivitate un interviu despre fotografie, viziune, echipă alături de Sergiu Cojocariu, Ownerul Ideal Picture

  1. Ce ai dori să știe cititorii noștri despre tine, ca om, ca antreprenor. 

Muncesc pentru visele mele și depun efort constant. Îmi place să învăț în fiecare zi pentru a devini o versiune mai bună a mea și sunt dispus să o iau de la capăt, din nou și din nou, până ce îmi reușește.

Am o vorbă – ,,Până la ultima picătură de sânge”. Sunt Leu și mă consider un lider înnăscut. Îmi place să folosesc cuvântul – împreună. Momentan sunt un diamant neșlefuit.

  1. Ce faci în timpul liber? Care sunt activitățile extra pe care le întreprinzi?

Ce frumos sună….. timp liber. Cu o medie de somn de aproximativ 5, 6 ore pe noapte, îmi este greu să spun că momentan mă bucur de timp liber. Pentru mine momentele de relaxare vin la o pauză de cafea, la volan în trafic, la rând la supermarket și destul de rar alături de cei dragi. Cât despre activități extra, îmi mai fac timp uneori seara să ies la alergat, mai rar în ultima perioadă.

Momentan aș putea spune că timpul este cea mai mare problemă cu care mă confrunt. Nu mă plâng, ci privesc parte plină a paharului. Îmi place ceea ce fac. Asta este tot ceea ce contează de multe ori.

  1. Cum a început această poveste, pe zona antreprenorială?

În 2012, atunci am făcut o rată pentru a îmi cumpăra primul meu aparat foto. Era pasiune și nu aveam ideea că acea rată avea să se transforme într-o investiție. Acesta a fost momentul 0. Abia prin 2015 această pasiune urma să devină afacere. La pas a început totul. Puneam rucsacul și trepiedul în spate și plecam către destinație.

Mașina era doar un vis în perioada respectivă. Așa a început aventura mea în antreprenoriat, fără să îmi dau seama, cu o rată mică realizată pentru o investiție, ce urma să aducă venituri suplimentare. Lucram la o televiziune locală și aveam experiență, acces la informații și un curaj nebun.

Am deschis o firmă și mi-am dat demisia. M-am apucat de treabă. Exista în mine un entuziasm și o dorință de a arătă că pot mai mult, că sunt capabil de mai mult. Am început singur. Am pus pe hărtie un plan de afaceri pentru viitor, construit în jurul unui brand, pe care ulterior l-am înregistrat la OSIM.

Toate investițiile au fost realizate cu bănci și împrumuturi, asumându-mi riscuri. Am crescut folosindu-mă de rulaj și tot ce realizam se reinvestea în firmă. La început conta mai puțin profitul, astfel că important era să atrag cât mai mulți clienți pentru a crește portofoliul, pentru a deveni mai vizibil.

Am cunoscut rând pe rând, oameni frumoși care s-au alăturat proiectului. Aceștia m-au susținut și s-a format o echipă frumoasă. Am crescut împreună și am ajuns în prezent să avem 2 studio-uri foto în cele mai importante municipii din județul Iași. Suntem singura firmă din județ din domeniul nostru de activitate care are studio în ambele municipii, Iași și Pașcani.

  1. Cum a evoluat Ideal Picture în ultimii ani?

Am crescut frumos, cu răbdare și perseverență, chiar dacă am fost frânați în ultimii 2 ani de către pandemia cauzată de COVID-19. Pe 1 Iunie 2019 am deschis primul studio Ideal Picture în municipiul Pașcani, iar în 2020 am deschis al doilea studio în municipiul Iași. Nu a fost o alegere inspirată, iar ca drept dovadă la începutul anului 2021 din cauza dificultăților financiare provocate de către COVID-19 am fost nevoiți să renunțăm la el.

Însă, anul acesta am redeschis studioul cu nr 2, în Municipiul Iași, într-o locație nouă, cu  un potențial mai ridicat. Practic, ca în orice altă activitate îngenuncheată de COVID-19, ultimii 2 ani au fost cu suișuri și coborâșuri. Ne putem lăudă în schimb cu calitatea serviciilor oferite. Acestea au trend ascendent de la an la an. Practic în fiecare an adăugăm câte un serviciu nou, în portofoliul nostru și le îmbunătățim pe cele mai vechi.

  1. Ce servicii oferiți?

În fiecare an venim cu noutăți pentru clienții noștrii. Voi începe în ordinea cronologică.

Am început cu servicii foto-video pentru wedding și evenimente corporate, iar apoi am intrat pe segmentul de organizare evenimente (cursuri festive), fotografie de studio, fotografie de produs, cabină foto pentru evenimente private, spoturi video, filmare aeriană cu drona, promovare social media, transiuni live streaming pentru evenimente coorporate, realizarea de videoclipuri pentru artișți, sonorizare pentru conferințe, evenimente corporate și private, realizarea de emisiuni și reportaje.

  1. Care este situația actuală a firmei?

Anul acesta am accesat fonduri europene în valoare de 70.000 euro.

Fonduri cu ajutorul cărora am redeschis studioul din Iași și am înlocuit aparatura veche cu una mai nouă și mai performantă, pentru a crește calitatea serviciilor oferite. De asemenea, am investit în domenii noi de activitate, pentru a atrage venituri suplimentare, și pentru a crește cifra de afaceri. Suntem bine și vrem mai mult.

  1. Ce planuri aveți pe viitor?

Pe termen scurt în următorii 2 ani îmi doresc să creștem valoarea de piață a brandului Ideal Picture și să ne implicăm mai activ pe partea de promovare social media, google ads, o piață cu potențial mare de dezvoltare. Avem în plan să extindem numărul de studio-uri și să gândim un sistem tip franciză.

Tot la capitolul planuri pentru viitor, avem un proiect de suflet, început și pus pe modul standby, Povestește România, o emisiune online aflată la început de drum, cu care ne propunem să promovăm valorile din România. O emisiune cu tendință de progres și potențial de a atrage fonduri din publicitate.

  1. Ce finanțări ați luat până acum și ce investiții vă doriți să mai atrageți?

Prima finanțare pe firmă a fost în anul 2018, credit bancar și linie de credit. Acești bani au fost investiți în aparatură și advertising.

În 2020 am mai accesat un împrumut, de data aceasta suma a fost investită în aparatură și contractarea unei firme de consultanță. O alegere bună având în vedere că anul acesta am accesat fonduri europene în valoare de 70.000 euro prin proiectul Innotech Student. T

Tot anul acesta am depus un dosar pentru finanțare prin Programul Start up Națion 2022. Aici ar fi vorba de un plan de afaceri în valoare de 235204.08 lei din care 35280.61 lei ar fi confinanțare și 199923.47 lei ajutor financiar nerambursabil.

De asemenea, ne dorim să mai atragem venituri pentru investiții prin cedarea a 30% din acțiuni, pentru suma de 60.000 de euro. Prin această mutare, vom da valoare brandului Ideal Picture și vom atrage fonduri pentru noi investiții. Vom atrage potențiali clienți noi aduși de investitorul căruia îi vom ceda cele 30% din acțiuni.

  1. Ce sfaturi ai pentru tinerii antreprenori sau pentru cei care vor să își înceapă o afacere

Consider că mai am de acumulat experiență pentru a putea da sfaturi și nu este cazul acum, azi, nici mâine, poate peste 10 ani. Pot doar să le spun că eu, de unul singur, nu am reușit prea multe, în schimb alături de oamenii care trebuie, am crescut frumos.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.