Șefului cripto FTX i s-a refuzat cauțiunea în Bahamas. Este acuzat de ,,una dintre cele mai mari fraude financiare din istoria SUA”

0
25

Un judecător din Bahamas a refuzat eliberarea pe cauțiune a lui Sam Bankman-Fried, fondatorul bursei de criptomonede FTX, care a eșuat, scrie BBC.

Marți, autoritățile americane l-au acuzat pe dl Bankman-Fried de ,,una dintre cele mai mari fraude financiare din istoria SUA”.

Fostul șef al FTX a construit ,,o casă de cărți de joc pe o fundație de înșelăciune”, a declarat președintele Comisiei de securitate și schimb valutar (SEC), Gary Gensler.

Bankman-Fried a precizat că se va opune extrădării în SUA.

Magistratul-șef din Bahamas, JoyAnn Ferguson-Pratt, a respins cererea de eliberare pe cauțiune a acestuia, invocând un risc „mare” de fugă, și a dispus ca acesta să fie ținut în arest preventiv într-o instituție corecțională până la 8 februarie.

A fost arestat luni în Bahamas

Luna trecută, FTX a intrat în faliment în SUA, lăsând mulți utilizatori în imposibilitatea de a-și retrage fondurile. Potrivit unui document depus la tribunal, FTX datora celor mai mari 50 de creditori ai săi aproape 3,1 miliarde de dolari (2,5 miliarde de lire sterline).

Printre cele mai grave acuzații aduse dlui Bankman-Fried se numără faptul că acesta a folosit miliarde de dolari din fondurile clienților pentru a-și susține compania de tranzacționare a investițiilor, Alameda.

Nu este clar cât de mult vor primi înapoi la sfârșitul procedurii de faliment cei care au fonduri la bursă – deși mulți experți au avertizat că ar putea fi vorba de o mică parte din ceea ce au depus.

Bankman-Fried se confruntă cu opt acuzații penale în SUA, inclusiv fraudă electronică, spălare de bani și conspirație pentru fraudă. De asemenea, se confruntă cu acuzații civile, printre care se numără și inducerea în eroare a investitorilor care au investit peste 1 miliard de dolari în companie.

Oficialii l-au acuzat, de asemenea, de încălcarea legilor privind finanțarea campaniilor electorale.

Marți, în cadrul unei conferințe de presă, Damian Williams, procurorul SUA pentru Districtul de Sud din New York, a descris frauda de care este acuzat Bankman-Fried ca fiind una dintre cele mai mari din istoria SUA.

Pe lângă faptul că l-a acuzat pe dl Bankman-Fried de fraudarea creditorilor, investitorilor și clienților, Williams a afirmat că acesta a folosit ,,zeci de milioane” din câștigurile obținute în mod ilicit pentru contribuții ilegale la campaniile electorale, atât pentru democrați, cât și pentru republicani.

,,Toți acești bani murdari au fost folosiți în slujba dorinței lui Bankman-Fried de a cumpăra influență bipartizană și de a avea un impact asupra direcției politicilor publice din Washington”, a declarat Williams.

În interviurile anterioare acordate presei, magnatul cripto a recunoscut greșelile, dar a negat intenția de a-și frauda clienții.

De asemenea, Bankman-Fried a negat acuzațiile potrivit cărora ar fi trebuit să fie conștient de faptul că societatea de tranzacționare afiliată FTX, Alameda Research, folosea fondurile clienților FTX.

El a fost văzut cândva ca o versiune tânără a legendarului investitor american Warren Buffett. Până la sfârșitul lunii octombrie, avea o avere netă estimată la peste 15 miliarde de dolari (12,1 miliarde de lire sterline).

Între timp, noul director executiv al firmei, John Ray, a declarat în fața unei comisii a Congresului american că prăbușirea FTX pare să fie rezultatul faptului că aceasta a fost controlată de un grup mic de ,,persoane extrem de neexperimentate și lipsite de cunoștințe”.

El a spus că a văzut ,,o lipsă totală de evidență a documentelor – niciun fel de control intern”.

Bursa FTX permitea clienților să tranzacționeze bani obișnuiți în schimbul criptomonedelor, cum ar fi Bitcoin.

Criptomonedele nu sunt valute în sensul tradițional, ci sunt stocate online și acționează mai mult ca vehicule de investiții sau titluri de valoare – adesea cu un grad ridicat de volatilitate.

Anonimatul lor înseamnă că au fost preferate pentru activități infracționale precum traficul de droguri și atacurile ransomware, dar susținătorii lor spun că există un potențial uriaș de inovare – și de independență față de guverne.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.