Costul vieții în SUA: Scăderea bruscă a prețurilor la energie, în special la benzină, contribuie la reducerea presiunilor sociale

0
99

Scăderea bruscă a prețurilor la energie, în special la benzină, contribuie la reducerea presiunilor legate de costul vieții în SUA, informează BBC.

Departamentul american al Muncii a anunțat că inflația din SUA a fost de 6,5% în cele 12 luni până la sfârșitul lunii decembrie, în scădere de la 7,1% în noiembrie.

Aceasta a fost cea mai mică creștere din mai bine de un an și a marcat cea de-a șasea lună consecutivă în care ritmul a scăzut.

Unele articole, cum ar fi portocalele și bananele, au înregistrat chiar scăderi categorice ale prețurilor în decembrie, comparativ cu noiembrie.

În general, prețurile au scăzut cu 0,1% în cursul lunii, datorită scăderii prețurilor la benzină.


În comentariile de joi, președintele Joe Biden a sărbătorit raportul.

,,În mod clar ne îndreptăm în direcția bună”, a spus el. ,,Totul se traduce printr-o pauză reală pentru consumatori, mai mult spațiu de respirație pentru familii”.

Dar unii analiști au avertizat că reducerea prețurilor nu se răspândește de la energie la alte articole atât de repede pe cât se spera.

Prețurile la îmbrăcăminte, de exemplu, au crescut cu 0,5% din noiembrie până în decembrie și au crescut cu 2,9% față de anul precedent.

,,Deflația bunurilor nu se extinde atât de rapid pe cât ne așteptam”, a scris Paul Alsworth, economist șef pentru America de Nord la Capital Economics.

Federal Reserve lupta împotriva inflației

Autoritățile din SUA s-au luptat pentru a stabiliza prețurile, care au luat avânt în 2021, pe măsură ce economia a revenit la viață după blocajele provocate de pandemie, iar companiile care se confruntă cu lipsuri și costuri în creștere au majorat prețurile.

Războiul din Ucraina, care a afectat aprovizionarea cu alimente și energie, a agravat problema, trimițând inflația la 9,1% în iunie – cea mai mare rată din ultimele patru decenii.

Banca centrală a SUA a reacționat anul trecut, majorând ratele dobânzilor în cel mai rapid ritm din ultimele decenii, în încercarea de a încerca să readucă inflația la rata de 2% pe care o consideră sănătoasă.

Președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a declarat luna trecută că banca va începe să acționeze mai puțin agresiv pentru a vedea cum se manifestă aceste mișcări în economie.

Prin creșterea costurilor de împrumut, Rezerva Federală se așteaptă să atenueze cererea de articole scumpe, precum casele și mașinile, contribuind la încetinirea economiei și la atenuarea presiunilor care împing prețurile în sus.

Lupta sa este urmărită îndeaproape, deoarece încetinirea cauzată de ratele mai mari riscă, de asemenea, să încline cea mai mare economie din lume spre recesiune.

Raportul de joi al Departamentului Muncii a arătat că prețurile la benzină au fost cu 1,5% mai mici în decembrie față de anul precedent. Costurile pentru mașinile și camioanele de ocazie au scăzut, de asemenea, cu 8,8% de la an la an.

Însă Seema Shah, strateg șef global la Principal Asset Management, a declarat că raportul a fost ,,puțin sub așteptări” și nu a făcut prea multe pentru a clarifica calea de urmat pentru bancă.

,,Făcând un pas înapoi, se adună dovezi că inflația se răcește și va continua să o facă în lunile următoare.

Dar poate că adevărata întrebare va veni la sfârșitul celui de-al doilea trimestru, când inflația va încerca să se deplaseze sub pragul de 4-4,5%”, a spus ea.

,,Dacă se stabilizează acolo, atunci Fed va avea foarte puțin spațiu pentru a reduce ratele în acest an, iar piețele se vor confrunta cu noi provocări.

Iar dacă scade constant prin acel prag din cauza slăbiciunii economice în creștere, permițând relaxarea Fed, piețele vor fi în continuare provocate din cauza îngrijorărilor legate de câștiguri. Nu este un rezultat grozav, în niciun caz.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.