Cetățeanul cu dublă cetățenie britanico-iraniană, Alireza Akbari, care a fost condamnat la moarte în Iran, a fost executat, anunță BBC.
Familia lui Akbari a fost rugată să meargă miercuri la închisoare pentru o ,,ultimă vizită”, iar soția sa a declarat că acesta a fost mutat la izolare.
Fostul ministru adjunct al apărării iranian a fost arestat în 2019 și condamnat pentru spionaj în favoarea Marii Britanii, lucru pe care l-a negat.
Prim-ministrul britanic, Rishi Sunak, a declarat că execuția a fost un ,,act insensibil și laș, efectuat de un regim barbar”.
Guvernanții iranieni nu au avut ,,niciun respect pentru drepturile omului pentru propriul popor”, a declarat dl Sunak, adăugând că gândurile sale sunt ,,alături de prietenii și familia lui Alireza”.
Ministrul britanic de externe, James Cleverly, a declarat că execuția ,,nu va rămâne necontestată”.
My heart goes out to his family and friends #AlirezaAkbari #JusticeForAlireza pic.twitter.com/fAtAfw3Rof
— Mona Seif (@Monasosh) January 15, 2023
Publicația oficială de știri a sistemului judiciar iranian, Mizan, a raportat sâmbătă că Alireza Akbari a fost spânzurat, fără a preciza data la care a avut loc execuția.
Vestea a venit după ce Iranul a postat la începutul acestei săptămâni o înregistrare video cu domnul Akbari, care arată ceea ce pare a fi mărturisiri forțate, și după ce ministerul de informații al țării l-a descris pe britanicul-iranian ca fiind „unul dintre cei mai importanți agenți ai serviciilor de informații britanice din Iran”.
Cu toate acestea, BBC Persian a difuzat miercuri un mesaj audio de la Akbari în care acesta spunea că a fost torturat și forțat să mărturisească în fața camerei crime pe care nu le-a comis.
Statele Unite s-au alăturat, de asemenea, apelurilor pentru ca Iranul să nu-l execute pe Akbari. Șeful diplomației americane Vedant Patel a declarat că ,,execuția sa ar fi de neconceput” și a condamnat acuzațiile împotriva sa ca fiind ,,motivate politic”.
Ministerul britanic de Externe a susținut familia lui Akbari și a abordat în repetate rânduri cazul său cu autoritățile iraniene. Acesta a solicitat de urgență acces consular, dar guvernul iranian nu recunoaște dubla cetățenie pentru iranieni.
Torturat timp de 3.500 de ore
În mesajul audio al lui Akbari, acesta a declarat că locuia în străinătate în urmă cu câțiva ani, când a fost invitat să viziteze Iranul la cererea unui diplomat iranian de rang înalt care era implicat în discuțiile nucleare cu puterile mondiale.
Odată ajuns acolo, adaugă el, a fost acuzat că a obținut informații strict secrete de la secretarul Consiliului Suprem de Securitate Națională al Iranului, Ali Shamkhani, ,,în schimbul unei sticle de parfum și al unei cămăși”.
Akbari a afirmat că a fost ,,interogat și torturat” de agenți ai serviciilor de informații ,,timp de peste 3.500 de ore”.
,,Folosind metode fiziologice și psihologice, aceștia mi-au frânt voința, m-au împins la nebunie și m-au forțat să fac tot ceea ce doreau”, a spus el. ,,Prin forța armelor și amenințări cu moartea, m-au făcut să mărturisesc afirmații false și corupte”.
De asemenea, el a acuzat Iranul că a încercat ,,să se răzbune pe Marea Britanie prin executarea mea”.
La câteva ore după difuzarea mesajului audio, agenția de știri Mizan a confirmat pentru prima dată că Akbari a fost găsit vinovat de spionaj și că Curtea Supremă i-a respins apelul.
Legăturile dintre Marea Britanie și Iran s-au deteriorat în ultimele luni, de când Marea Britanie a impus sancțiuni împotriva poliției iraniene pentru moralitate și a altor personalități de top din domeniul securității, ca răspuns la represiunea violentă a țării împotriva protestatarilor antiguvernamentali.
În ultimii ani, Iranul a arestat zeci de iranieni cu dublă cetățenie sau cu rezidență permanentă în străinătate, majoritatea pentru acuzații de spionaj și securitate națională.
Cetățenii britanico-iranieni Nazanin Zaghari-Ratcliffe și Anoosheh Ashoori au fost eliberați și li s-a permis să părăsească Iranul anul trecut, după ce Regatul Unit a achitat o datorie de lungă durată față de Iran.
Cu toate acestea, cel puțin alți doi britanici-iranieni rămân în detenție, inclusiv Morad Tahbaz, care deține și cetățenie americană.