Kia și Hyundai au oferit proprietarilor de mașini blocarea volanului și o actualizare a software-ului după ce videoclipurile TikTok au popularizat modul în care le pot fi furate cu ușurință mașinile, anunță BBC.
,,Kia Boyz” a fost în trend anul trecut, cu videoclipuri care arătau hoți care sparg mașinile și le iau la plimbare.
Modelele nu au un mobilizator electric și folosesc un sistem de aprindere la cheie în loc de apăsare a butoanelor – astfel că hoții au folosit cabluri USB pentru a porni mașinile.
Autoritățile americane au declarat că au observat o creștere a numărului de furturi de mașini din cauza acestei tendințe.
ALARMING: Police say there is an alarming trend of stolen Kia and Hyundai
vehicles following a rise amid a TikTok challenge teaching users how to steal these vehicles.https://t.co/jxfOsbDgk9 pic.twitter.com/AfAztXBHDo— The National Desk (@TND) August 13, 2022
Administrația Națională pentru Siguranța Transporturilor pe Autostrăzi a declarat că acestea au provocat cel puțin opt decese și 14 accidente în țară anul trecut.
Marți, producătorii auto sud-coreeni au lansat un ,,patch software” gratuit care va necesita cheia în contact înainte ca motorul să poată fi pornit. De asemenea, software-ul prelungește alarma mașinii de la 30 de secunde la un minut.
Autoritățile americane au declarat că peste opt milioane de mașini vor putea primi acest patch, care se aplică modelelor Hyundai și Kia 2015-2019.

Kia a precizat într-un comunicat că oferă, de asemenea, blocarea volanului proprietarilor de modele afectate.
Videoclipurile care arată furtul sau cele ale victimelor care își recuperează mașinile avariate au primit peste 70 de milioane de vizualizări pe TikTok.
Gigantul rețelelor de socializare a declarat că ,,nu condamnă acest comportament care încalcă politicile noastre și va fi eliminat dacă va fi găsit pe platforma noastră”.
Anul trecut, autoritățile din Los Angeles, Chicago și Seattle au raportat o creștere spectaculoasă a furturilor de mașini Kia și Hyundai în urma trendului TikTok.
De asemenea, autoritățile orașului Seattle au dat în judecată producătorii auto, acuzându-i că nu au instalat tehnologie antifurt.
