VIDEO. Teroare în India. Atiq Ahmed, un fost politician condamnat pentru răpire, împușcat mortal în direct la televizor

0
20

Atiq Ahmed, un fost politician indian condamnat pentru răpire a fost împușcat mortal în direct la televizor, împreună cu fratele său, scrie BBC.

Atiq Ahmed, care se afla sub escorta poliției, vorbea cu reporterii când un pistol a fost îndreptat spre capul său în Prayagraj, cunoscut și sub numele de Allahabad.

După ce s-au tras focuri de armă sâmbătă seara, trei bărbați care se dădeau drept jurnaliști s-au predat rapid și au fost reținuți.

Fiul adolescent al lui Ahmed a fost împușcat mortal de poliție cu câteva zile înainte.

Zeci de cazuri, printre care răpire, crimă și extorcare, au fost înregistrate împotriva lui Atiq Ahmed în ultimele două decenii. Un tribunal local l-a condamnat pe acesta și alte două persoane la închisoare pe viață în luna martie a acestui an într-un caz de răpire.

Ahmed afirmase anterior că a existat o amenințare la adresa vieții sale din partea poliției.

O înregistrare video îi arată pe Ahmed și pe fratele său, Ashraf, ambii în cătușe, vorbind cu jurnaliștii în drum spre un control medical la un spital, cu câteva secunde înainte de a fi împușcați.

În înregistrare, distribuită pe scară largă pe rețelele de socializare și pe canalele de televiziune, Ahmed este întrebat dacă a participat la înmormântarea fiului său.

Ultimele sale cuvinte adresate camerei de filmat sunt: „Nu ne-au luat, așa că nu ne-am dus”.

Cei trei presupuși atacatori au ajuns la locul faptei pe motociclete, a precizat poliția. Un polițist și un jurnalist au fost, de asemenea, răniți la fața locului.

În urma incidentului de sâmbătă seară, ministrul șef Yogi Adityanath a ordonat o anchetă judiciară asupra crimelor și a interzis adunările mari în districtele din statul Uttar Pradesh pentru a asigura pacea.

Experții au ridicat întrebări cu privire la modul în care un om a putut fi ucis în fața presei și a poliției. Corespondentul BBC Hindi, Anant Zanane, a relatat din Prayagraj că orașul se află într-o situație de blocaj.

Cine a fost Atiq Ahmed?

A avut o lungă perioadă de timp atât în politică, cât și în lumea criminală. A fost acuzat pentru prima dată într-un caz de crimă în 1979. În următorii 10 ani, a apărut ca o persoană care avea o influență puternică în partea de vest a orașului Allahabad.

A câștigat primele alegeri ca și candidat independent și a devenit deputat în 1989. A continuat să câștige locul pentru două mandate consecutive, iar a patra sa victorie a venit în calitate de deputat din partea partidului regional Samajwadi (SP).

În 2004, a câștigat un loc în alegerile federale ca și candidat al SP și a devenit deputat. Între timp, au continuat să fie deschise cazuri împotriva sa în Allahabad și în alte părți ale statului.

Ahmed a mai participat la câteva alegeri în următorul deceniu, dar le-a pierdut pe toate. În 2019, instanța supremă din India a ordonat ca acesta să fie mutat într-o închisoare din statul Gujarat, după ce a reieșit că a planificat atacuri împotriva unui om de afaceri dintr-o închisoare din Uttar Pradesh, unde era deținut în așteptarea procesului într-un alt caz.

În martie, el a fost adus înapoi la Prayagraj din Gujarat pentru a se prezenta la un tribunal local în momentul în care acesta a anunțat sentința într-un caz de răpire.

De asemenea, Ahmed a fost adus în oraș pentru a fi interogat în alte cazuri. Fratele său Ashraf, care se afla într-o închisoare din districtul Bareilly, a fost, de asemenea, adus în oraș pentru a fi interogat.

Amândoi erau interogați în legătură cu uciderea în februarie a lui Umesh Pal, un martor cheie în cazul uciderii în 2005 a lui Raju Pal, un deputat aparținând Partidului Bahujan Samaj (BSP) din regiune.

Raju Pal îl învinsese pe Ashraf în alegerile pentru adunare din 2004 în fieful politic al lui Atiq Ahmed.

Umesh Pal a fost ucis în luna februarie a acestui an, când mai multe persoane au tras asupra sa.

Fiul adolescent al lui Atiq Ahmed, Asad, și alte câteva persoane au fost numiți ca fiind principalii suspecți în cazul uciderii lui Umesh Pal. Asad și un alt bărbat au fost uciși de poliție la începutul acestei săptămâni în ceea ce a fost descris ca fiind un schimb de focuri.

Criminalitatea a atins apogeul 

Luna trecută, Curtea Supremă a Indiei a refuzat să audieze petiția lui Ahmed, în care acesta susținea că poliția îl amenința cu moartea.

Uttar Pradesh este guvernat de BJP, partid naționalist hindus, iar partidele de opoziție au criticat crimele ca fiind o breșă de securitate.

„Criminalitatea a atins apogeul în UP, iar moralul criminalilor este ridicat”, a scris pe Twitter, în limba hindi, Akhilesh Yadav, șeful Partidului Samajwadi, aflat în opoziție.

„Când cineva poate fi ucis în focuri de armă în mod deschis în mijlocul cordonului de securitate al poliției, atunci cum rămâne cu siguranța publicului larg. Din această cauză, se creează o atmosferă de teamă în rândul publicului, se pare că unele persoane creează în mod deliberat o astfel de atmosferă”, a adăugat el.

În ultimii șase ani, peste 180 de persoane care se confruntă cu diverse acuzații au fost ucise de poliție în acest stat.

Activiștii pentru drepturile omului acuză poliția că efectuează omoruri extrajudiciare, ceea ce guvernul statului neagă.

Poliția le numește de obicei „întâlniri” – mulți spun că acestea sunt de fapt confruntări înscenate care se termină aproape invariabil cu infractori morți și polițiști nevătămați.

Întâlnirile desfășurate de poliție sunt – cel puțin în parte – un răspuns la sistemul de justiție penală extrem de lent și disfuncțional al Indiei.

VIDEO. Teroare în India. Politician condamnat pentru răpire, împușcat mortal în direct la televizor
VIDEO. Teroare în India. Politician condamnat pentru răpire, împușcat mortal în direct la televizor
VIDEO. Teroare în India. Politician condamnat pentru răpire, împușcat mortal în direct la televizor

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.