BREAKING! Prețurile petrolului au crescut luni cu peste 1%, după ce Arabia Saudită a anunțat reducerea producției

0
2

Prețul petrolului a cunoscut o creștere după ce Arabia Saudită a anunțat că va reduce producția cu un milion de barili pe zi (bpd) în luna iulie. Alți membri Opec+, un grup de țări producătoare de petrol, au convenit să continue cu reducerile de producție pentru a susține prețurile petrolului în scădere, precizează BBC.

Opec+ reprezintă aproximativ 40% din producția mondială de petrol și deciziile sale au un impact major asupra prețurilor petrolului. Luni, prețul petrolului Brent a crescut cu până la 2,4% în Asia, stabilizându-se la aproximativ 77 de dolari pe baril.

Opec+ a anunțat că țintele de producție vor scădea cu încă 1,4 milioane de bpd din 2024. Această decizie vine în contextul unei scăderi a prețurilor la energie și a unei creșteri abrupte a prețului petrolului, care a urmat invaziei Rusiei în Ucraina anul trecut.

În octombrie anul trecut, Opec+ a convenit să reducă producția cu două milioane de bpd, aproximativ 2% din cererea globală. În aprilie, grupul a convenit asupra unei noi reduceri, care ar urma să dureze până la sfârșitul acestui an. Însă vicepremierul rus Alexander Novak a declarat că discuțiile de duminică au dus la „prelungirea acordului până la sfârșitul anului 2024”.

Ministrul saudit al Energiei, prințul Abdulaziz bin Salman, a declarat duminică că reducerea de un milion de bpd a țării sale ar putea fi prelungită dincolo de luna iulie, dacă este necesar.

Analiștii sugerează că decizia Arabiei Saudite de a reduce producția este surprinzătoare, dar nu neașteptată, având în vedere că țara este cel mai mare exportator de petrol. Riadul consideră crucial ca prețul petrolului să rămână peste 80 de dolari pe baril pentru a-și susține economia și proiectele de dezvoltare.

Situația actuală subliniază, de asemenea, incertitudinile legate de cererea de combustibil în lunile următoare, cu îngrijorări legate de economia mondială și posibila recesiune în SUA și Europa. De asemenea, sunt tensiuni datorită acuzațiilor din Occident că Opec manipulează prețurile și subminează economia globală prin costurile ridicate ale energiei.

BREAKING! Prețurile petrolului au crescut luni cu peste 1%, după ce Arabia Saudită a anunțat reducerea producției
BREAKING! Prețurile petrolului au crescut luni cu peste 1%, după ce Arabia Saudită a anunțat reducerea producției

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.