Plafonarea prețului petrolului rusesc va lovi imediat veniturile Rusiei. Putin va fi astfel ”amendat” pentru războiul său ilegal din Ucraina

0
41

O plafonare a prețului petrolului rusesc va limita veniturile Rusiei pentru ,,războiul său ilegal din Ucraina”, afirmă SUA.

Plafonul, aprobat vineri de aliații occidentali, are ca scop să împiedice țările să plătească mai mult de 60 de dolari (48 de lire sterline) pentru un baril de țiței rusesc transportat pe mare.

Măsura – care urmează să intre în vigoare luni – intensifică presiunea occidentală asupra Rusiei în legătură cu invazia.

Ucraina a declarat că plafonul propus de Occident ar trebui redus la jumătate. Rusia a declarat că nu va aproviziona țările care o aplică.

Plafonul de preț a fost propus în septembrie de grupul G7 al națiunilor industrializate (SUA, Canada, Marea Britanie, Franța, Germania, Italia, Japonia și UE) în încercarea de a afecta capacitatea Moscovei de a finanța războiul din Ucraina.

Într-o declarație comună, G7, Uniunea Europeană și Australia au afirmat că decizia a fost luată pentru ,,a împiedica Rusia să profite de pe urma războiului său de agresiune împotriva Ucrainei”.

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat că plafonarea prețurilor va constrânge și mai mult finanțele președintelui rus Vladimir Putin și ,,va limita veniturile pe care acesta le folosește pentru a-și finanța invazia brutală”, evitând în același timp să perturbe aprovizionarea globală, ceea ce ar putea duce la creșterea prețurilor la benzină în întreaga lume.

,,În condițiile în care economia Rusiei este deja în contracție și bugetul său este din ce în ce mai subțire, plafonarea prețurilor va reduce imediat cea mai importantă sursă de venit a lui Putin”, a spus ea într-o declarație.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia ,,nu va accepta” plafonarea prețurilor, adăugând că analizează această măsură, au relatat agențiile de presă rusești.

Cancelarul britanic Jeremy Hunt a declarat că Marea Britanie nu se va clinti în sprijinul său pentru Ucraina și va continua să caute noi modalități de a ,,limita fluxurile de finanțare ale lui Putin”.

Acordul privind plafonarea prețurilor vine cu doar câteva zile înainte de intrarea în vigoare, tot pe 5 decembrie, a unei interdicții la nivelul UE privind țițeiul rusesc importat pe mare.

Plafonarea prețurilor – care ar trebui să afecteze exporturile de petrol la nivel mondial – este menită să completeze această măsură.

Țările care aderă la politica condusă de G7 vor putea achiziționa numai petrol și produse petroliere transportate pe cale maritimă care sunt vândute la un preț maxim sau mai mic decât acesta.

Aliații occidentali ai Ucrainei intenționează, de asemenea, să refuze asigurarea petrolierelor care livrează petrol rusesc către țările care nu respectă plafonul de preț. Astfel, Rusia va avea dificultăți în a vinde petrol peste acest preț.

Un politician rus de rang înalt, Leonid Slutsky, a declarat pentru agenția de știri Tass că UE își pune în pericol propria securitate energetică prin acest plafon.

Deși măsurile vor fi resimțite cu siguranță de Rusia, lovitura va fi parțial atenuată de inițiativa sa de a-și vinde petrolul pe alte piețe, cum ar fi India și China, care sunt în prezent cei mai mari cumpărători de țiței rusesc.

Înainte de război, în 2021, mai mult de jumătate din exporturile de petrol ale Rusiei mergeau către Europa, potrivit Asociației Internaționale a Energiei. Germania a fost cel mai mare importator, urmată de Olanda și Polonia.

Dar de la război încoace, țările UE au încercat cu disperare să își diminueze dependența. SUA au interzis deja petrolul rusesc, în timp ce Marea Britanie intenționează să îl elimine treptat până la sfârșitul anului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.