Forțele aeriene americane prezintă noul bombardier nuclear invizibil B-21 Raider

0
68

Forțele aeriene americane au prezentat cel mai nou bombardier nuclear invizibil, B-21, care va înlocui treptat aeronavele care au zburat pentru prima dată în timpul Războiului Rece, precizează BBC.

Primul bombardier nou din ultimii 30 de ani ar putea costa aproape 700 de milioane de dolari (569 de milioane de lire sterline) fiecare și poate transporta arme nucleare și convenționale.

Așa cum era de așteptat, detaliile specifice ale aeronavei rămân învăluite în secret.

Dar secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat că este ,,o dovadă a avantajelor de durată ale Americii în materie de ingeniozitate și inovație”.

Avionul B-21 Raider a fost prezentat în cadrul unei ceremonii care a avut loc vineri la sediul producătorului Northrop Grumman din California.

Austin a declarat că avionul va oferi progrese semnificative față de bombardierele existente în flota americană, afirmând că ,,chiar și cele mai sofisticate sisteme de apărare aeriană se vor strădui să detecteze B-21 pe cer”.

,,Cincizeci de ani de progrese în domeniul tehnologiei cu observabilitate redusă au intrat în acest avion”, a spus el.

El a adăugat că avionul a fost construit, de asemenea, cu o ,,arhitectură de sistem deschisă”, care permite încorporarea de ,,arme noi care nici măcar nu au fost inventate încă”.

În timp ce potențialul unui zbor fără echipaj nu a fost menționat în timpul ceremoniei, o purtătoare de cuvânt a Forțelor Aeriene americane a declarat că aeronava a fost „dotată pentru această posibilitate, dar nu a fost luată nicio decizie de a zbura fără echipaj”.

Primul zbor al unui B-21 este așteptat să aibă loc anul viitor.

Acesta va înlocui în cele din urmă modelele B-1 și B-2, iar flota este estimată să coste 203 miliarde de dolari (165 miliarde de lire sterline) pentru dezvoltare, cumpărare și operare pe o perioadă de 30 de ani, potrivit Bloomberg.

Șase avioane sunt în prezent în producție, a declarat producătorul, adăugând că acestea vor avea ,,următoarea generație de stealth” și că folosește ,,noi tehnici de fabricație și materiale” nespecificate.

Forțele aeriene americane intenționează să achiziționeze cel puțin 100 de avioane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.