Înconjurat de discuții despre posibila eliminare a facilităților fiscale pentru sectorul IT, Eugen Rădulescu, director la Direcția de stabilitate financiară în cadrul Băncii Naționale a României (BNR), a declarat că acesta rămâne un mister pentru el.
Acesta a ridicat întrebarea de ce un sector cu venituri atât de mari ar beneficia de eliminarea impozitului pe venit, potrivit unui raport de Agerpres.
Rădulescu a considerat, de asemenea, „nesănătos” faptul că există industrii pentru care cota de sănătate este eliminată, făcând ca lucrătorii din aceste sectoare să beneficieze de asistență sanitară pe seama altora.
Oficialul BNR a subliniat că un deficit bugetar mare din România este rezultatul unei colectări insuficiente de fonduri, argumentând că sistemul de impozite și taxe a devenit un adevărat „șvaițer”.
Rădulescu a participat la o conferință de presă pentru lansarea „Raportului asupra stabilității financiare ediția 1/2023 (nr. 14 (24)/2023)” și a subliniat că măsurile populiste duc la disparități fiscale.
Rădulescu a pus sub semnul întrebării ideea că angajații din IT ar putea părăsi țara dacă se elimină facilitățile fiscale, remarcând că impozitele din alte țări sunt mult mai mari. El a adăugat că privilegiile fiscale nu sunt de dorit, deoarece doar creează impresia de ajutor, fără a aduce beneficii reale.
Directorul de la BNR a criticat, de asemenea, sistemul de microîntreprinderi, spunând că poate permite unei persoane să dețină mai multe astfel de întreprinderi și să evite astfel plata de impozite pe venituri semnificative.
