SCANDAL! Un tânăr ofițer DGA își acuză șefii de presiuni și intimidare în urma unui conflict cu un judecător ÎCCJ

0
33

Un subinspector de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție (DGA) a ridicat acuzații grave de presiuni și intimidare din partea conducerii instituției în urma unui incident în care a fost implicat într-un conflict cu un judecător de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ).

Giorgian Ciorîia, tânărul ofițer de poliție, a afirmat că a fost supus unor amenințări și presiuni din partea magistratului și a șefului DGA, Liviu Vasilescu, în urma unei confruntări care a avut loc în timpul unui examen de licență la Universitatea „Nicolae Titulescu”, precizează G4Media.

Incidentul a avut loc în data de 4 iulie 2023, când Ciorîia a participat la susținerea examenului de licență la facultatea de drept european și internațional din cadrul universității menționate. În timpul desfășurării examenului, Ciorîia a avut un schimb de replici cu judecătorul Alin Sorin Nicolescu, care era unul dintre supraveghetorii examenului. Ciorîia a relatat că judecătorul i-a cerut buletinul și l-a fotografiat în urma acestui schimb de replici.

Ulterior, în ziua următoare incidentului, Ciorîia a fost chemat de urgență la șeful DGA, Liviu Vasilescu. Acesta din urmă l-ar fi mustrat și i-ar fi cerut să treacă prin consultații psihologice și să meargă să-și ceară scuze de la judecătorul Nicolescu. Ciorîia a susținut că s-a conformat acestor cerințe, însă ar fi primit ulterior mesaje de amenințare și intimidare din partea judecătorului, în care acesta îi spunea să „lase steroizii că îi prăjesc creierii” și că ar fi scăpat ca prin urechile acului.

Ofițerul DGA a mai afirmat că, în urma acestui incident, îi este frică să mai lucreze în cazurile în care sunt implicați oameni influenți, temându-se de presiunile și intimidările posibile din partea acestora. Ciorîia a comparat incidentul cu cel al procurorului Daniel Horodniceanu, subliniind că situația sa a fost mult mai tensionată și gravă.

Judecătorul Alin Sorin Nicolescu a respins acuzațiile aduse și a susținut că intenția sa nu a fost să facă rău tânărului ofițer, ci să discute cu șeful acestuia despre modul în care sunt „educați” polițiștii. El a negat orice intenție de presiune sau intimidare și a menționat că relația dintre poliție și justiție trebuie să fie una de colaborare și respect reciproc.

Sindicatul polițiștilor Europol a reacționat prompt la postarea ofițerului DGA și a criticat conducerii instituției pentru presiunile și intimidările presupuse, denunțând practicile „securiste de intimidare și hărțuire”. Ei au subliniat necesitatea unei conduceri corecte și imparțiale în cadrul DGA și au atras atenția asupra potențialelor abuzuri de putere.

În replică, Direcția Generală Anticorupție a comunicat că a purtat o discuție cu ofițerul Ciorîia pentru a clarifica situația în care și-a dezvăluit calitatea de polițist în timpul examenului de licență.

Instituția a negat aplicarea de măsuri disciplinare împotriva acestuia și a menționat că nu a existat nicio presiune sau intimidare din partea șefului DGA, Liviu Vasilescu.

Potrivit comunicatului, întâlnirea dintre Ciorîia și Vasilescu a avut loc pentru a discuta despre modul în care tânărul ofițer a gestionat situația și pentru a-i oferi sprijinul necesar în cazul în care ar fi avut de suferit din cauza incidentului.

Pe de altă parte, Universitatea „Nicolae Titulescu” a anunțat că va demara o anchetă internă pentru a clarifica circumstanțele în care s-a petrecut incidentul în timpul examenului de licență și pentru a stabili dacă există elemente de presiune sau intimidare.

Situația a stârnit reacții mixte în rândul opiniei publice, cu unii susținând că este necesară o investigație amănunțită pentru a clarifica acuzațiile aduse de ofițerul de poliție, în timp ce alții consideră că incidentul poate fi doar o neînțelegere și că relația între poliție și justiție ar trebui să rămână una de colaborare și respect reciproc.

În concluzie, cazul acuzațiilor de presiuni și intimidare dintre un ofițer DGA și un judecător ICCJ a stârnit un puternic interes și a ridicat întrebări importante despre relația dintre instituțiile statului, precum și despre modul în care sunt gestionate tensiunile și conflictelor dintre acestea.

Acuzații de presiuni și intimidare într-un caz de conflict dintre un ofițer DGA și un judecător ICCJ
Acuzații de presiuni și intimidare într-un caz de conflict dintre un ofițer DGA și un judecător ICCJ

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.