Dezbatere pe reforma teritorial-administrativă. Prima proiecție finalizată pentru România anului 2040

28% din localitățile românești au mai puțin de 2.000 de locuitori, generând costuri mari pentru personalul funcționăresc; Camera de Comerț solicită o reformă teritorială radicală; Proiectul de reorganizare ar putea începe în 2025

0
49

La o dezbatere dedicată reformei teritorial-administrative din România, președintele Asociației pentru Studii și Prognoze Sociale, Constantin Boștină, a avertizat că aproape 28% din localitățile din țară, ceea ce înseamnă aproximativ 900 de comunități, au mai puțin de 2.000 de locuitori rezidenți.

Această situație generează provocări financiare semnificative, inclusiv costuri mari pentru personalul funcționăresc, scrie clubantreprenor.ro.

Boștină a subliniat: „Avem în personalul funcționăresc administrativ 315.000 de persoane. Numai salariile care sunt într-o creștere fără bun-simț la personalul funcționăresc față de ce se întâmplă cu celelalte salarii în țară, cât costă și cât grevează bugetul României.”

Bogdan Vișan, secretar general adjunct în cadrul Camerei de Comerț și Industrie a României, a cerut o reformă teritorială radicală. Acesta a explicat că organizația propune reducerea numărului de județe de la 42 la 15, redefinirea noțiunii de comună ca localitate cu cel puțin 5.000 de locuitori și redefinirea noțiunii de oraș ca localitate cu cel puțin 10.000 de locuitori.

Marian Țolea, secretar de stat în Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației, a declarat că, cel mai probabil din anul 2025, se va demara un proiect de reorganizare administrativ-teritorială a țării prin consultări cu toate entitățile relevante.

Analize recente arată că 651 de comune din România (23% din comunele rurale) nu au avut în anul 2022 venituri proprii suficiente pentru a acoperi cheltuielile salariale. Un exemplu notabil este județul Vaslui, cu peste 70% din cele 81 de comune din județ aflate în această situație.

De asemenea, bugetele a 412 comune (15% din primăriile rurale) din țară au consemnat venituri proprii mai mici decât subvențiile primite de la bugetul central, conform calculelor realizate de Curs de Guvernare pe baza datelor deținute de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației Teritoriale (MLPAT). Aceste cifre evidențiază necesitatea unei reforme teritoriale care să îmbunătățească sustenabilitatea financiară a localităților și eficiența administrativă.

Reforma teritorial-administrativă. ASPES a emis prima proiecție finalizată pentru România anului 2040
Reforma teritorial-administrativă. ASPES a emis prima proiecție finalizată pentru România anului 2040

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.