Direcția Națională Anticorupție (DNA) a trimis în judecată luna trecută mai mulți angajați ai Companiei Municipale Cimitire București SA, acuzați de săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, complicitate la abuz în serviciu și uz de fals, scrie G4Media.
Aceștia au fost acuzați că au achitat câte 24 de salarii compensatorii unor angajați concediați, deși contractul colectiv de muncă nu prevedea acest drept. Compania s-a constituit parte civilă în dosarul penal pentru a recupera prejudiciul de 1,1 milioane de lei.
Compania Municipală Cimitire București SA, una dintre numeroasele societăți înființate în mandatul fostului edil al Bucureștiului, Gabriela Firea, se află în prezent în curs de lichidare. În 2019, compania a achiziționat un teren în Glina, care anul trecut a fost scos la vânzare la un preț cu 600.000 de euro mai mic decât cel de achiziție. Reprezentantul companiei în timpul proceselor cu angajații ar fi fost o persoană care nu era membru al Baroului, situație investigată de asemenea de DNA.
Pe data de 27 iunie 2024, la Tribunalul București a fost înregistrat un dosar al DNA în care inculpați sunt mai mulți actuali sau foști angajați ai Companiei Municipale Cimitire București SA, societate subordonată Primăriei Generale a Municipiului București. Inculpații sunt:
- Ștefan Rădulescu (director general în perioada octombrie 2020-februarie 2021)
- Mariana Gina Mitroi (consilier la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților)
- Gheorghe Florin Andreica (director în Primăria Sectorului 3)
- Camelia Slivneanu
- Mihaela Duță (șef birou la Administrația Comercială a Primăriei Sectorului 6)
- Elisabeta Maria Grigore
- Laura Andreea Lupă (angajată a unei firme private)
- Ioana Paula Podeanu
- Alexandru Cristian Cristache
Aceștia au semnat documente prin care s-a aprobat acordarea a câte 24 de salarii compensatorii unor salariați concediați, suma totală plătită acestora fiind de 1,14 milioane lei. Procurorii DNA au stabilit că plățile au fost efectuate ilegal, deoarece nu erau prevăzute în contractul colectiv de muncă. O parte dintre cei de mai sus au fost beneficiari ai acestor sume, care au variat între 60.091 lei și 192.067 lei.
Compania Municipală Cimitire București SA s-a constituit parte civilă în dosarul care, în acest moment, se află în faza de Cameră Preliminară. Conform rechizitoriului, în anchetă au avut calitatea de suspecți alte 10 persoane cercetate pentru constituire grup infracțional organizat, complicitate la abuz în serviciu și fals material în înscrisuri oficiale. Pentru ultima infracțiune, DNA și-a declinat competența către Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4.
Compania Municipală Cimitire București SA a fost înființată de Consiliul General al Municipiului București în 2017-2018, în mandatul Gabrielei Firea. Scopul firmei era întreținerea, igienizarea și salubrizarea cimitirelor aparținând Primăriei, precum și organizarea procedurilor de concesionare a locurilor de înhumare.
Nicușor Dan, actualul primar al Capitalei, a anunțat în 2020 că va desființa majoritatea acestor companii, asupra cărora au existat suspiciuni referitoare la legalitatea înființării și la modalitatea de cheltuire a fondurilor. În plus, funcțiile de conducere au devenit sinecuri pentru protejați politic.
În cazul Companiei Municipale Cimitire București SA, directorul general menționa în raportul de activitate pe 2021 că, până la numirea sa, „nimeni nu reprezenta compania în instanță, iar persoana cu care compania avea contract în mandatul anterior nu era membru al Baroului. Acest lucru a dus la pierderea multor procese, fie întâmpinările nefiind redactate așa cum trebuie, fie pur și simplu neparticipând la procese. Există o plângere la DNA pe această temă”.
Un alt eveniment care a dus la pierderi a fost achiziția în 2019 a unui teren de aproape 10 hectare în comuna Glina pentru amenajarea unui cimitir. Prețul plătit a fost de aproape 2,2 milioane de euro. Intrată în insolvență, compania a scos la licitație acest teren în august 2023, prețul solicitat fiind de doar 1,6 milioane de euro.
Consiliul General al Municipiului București a votat încă din 2021 dizolvarea și lichidarea companiei, dar hotărârea nu a fost pusă încă în aplicare. Cele mai recente date contabile disponibile pe site-ul Ministerului de Finanțe, valabile pe anul 2022, indicau că societatea a avut o cifră de afaceri de 6,7 milioane lei, pierderi nete de 8,3 milioane lei, datorii de 11,4 milioane lei și 93 de angajați.
