Guvernul federal a adoptat proiectul de modificare a Legii privind controlul protecţiei muncii.
Proiectul transpune în legislaţie principiile „Programului de protecţie a muncii în industria cărnii” şi include prevederi care vizează asigurarea unor condiţii mai bune de muncă şi viaţă pentru angajaţii din industria cărnii (majoritar străini, inclusiv mulţi români), care s-au acutizat în contextul pandemiei, fiind larg mediatizate şi aducând tema pe agenda politică.
Măsurile vizează preponderent industria de procesare a cărnii, dar unele dintre acestea sunt aplicabile şi altor domenii (construcţii) în care se practică sistemul contractelor în antrepriză.
Principalele prevederi:
- Interzicerea cu data de 1 ianuarie 2021 a subcontractării activităţilor în unităţile pentru sacrificarea şi prelucrarea industrială a cărnii (eliminarea contractelor de antrepriză –Werkverträge). Activităţile vor putea fi efectuate numai de angajaţii proprii. Abaterile vor fi sancţionate cu amendă.
- Interzicerea de la 1 aprilie 2021 a folosirii muncitorilor angajaţi prin agenţii (Leiharbeit);
- Întărirea rolului organelor de control ale statului: înăsprirea controalelor privind protecţia muncii şi asigurarea igienei la locul de muncă; oficiile teritoriale de control a protecţiei muncii vor avea stabilită o cotă anuală minimă de control a întreprinderilor, care va creşte treptat până la 5% (în anul 2026) – măsură aplicabilă tuturor branşelor;
- Condiţii privind asigurarea de standarde minime de cazare pentru lucrătorii străini – măsură aplicabilă în toate ramurile care utilizează lucrători străini;
- Obligaţia consemnării digitale a timpului de lucru.
Legea a fost modificată în urma demersurilor ministrului Muncii și Protecției Sociale din România, Violeta Alexandru.
Sursă foto: Pikist