„Neg total, categoric, că ar fi existat în port depozite de arme, de rachete (…) o bombă, un glonte sau nitrat” de amoniu, a spus într-un interviu televizat căpetenia Hezbollah din Liban, Hassan Nasrallah. Acesta a intervenit după mai multe atacuri la adresa Hezbollah lansate prin articole țintite de către presă sau de către opinia publică contra mișcării ”teroriste” șiite din Liban.
Marți a explodat în portul din Beirut un depozit ce se crede că adăpostea arme și alte materiale periculoase, precum nitrat de amoniu ce au fost depozitate acolo de mai mult de șase ani. Respectiva explozie s-a soldat cu peste 150 de victime ce au decedat la momentul exploziei. Alți 5.000 de răniți au fost surprinși de explozie și de pulsul său care a zdrobit clădiri întregi și a spart geamurile de la blocurile, casele și mașinile din jur pe o rază de peste 6-7 km.
Însuși președintele Franței, Emmanuel Macron, ce se afla în vizită joi la Beirut, a insistat ca o anchetă internațională să fie demarată într-un mod „transparent” pentru a-se afla adevărații vinovați. De asemenea, Macron a avut în respectiva zi ședințe împreună cu reprezentanții Hezbollah, dar și cu cei ai Libanului și i-a rugat să oprească divizarea societății libaneze, dar și „schimbarea sistemului” pentru a găsi vinovații indiferent de tabăra în care s-ar afla.
Hassan Nasrallah a salutat vizita lui Macron, deplângând evenimentele dramatica din portul din Beirut ca pe o „tragedie umană”.
„Privim pozitiv orice asistenţă şi orice expresie a simpatiei faţă de Liban, precum şi orice vizită în Liban în aceste zile, în special dacă ea se înscrie în contextul ajutorului pentru Liban”, a spus Nasrallah.
După momentul exploziei o sursă a site-ului Agerpres sugerează ce vineri au fost efectuate noi arestări a cinci funcționari publici din vămile din port, printre ei fiind și unii ingineri, ce ridică numărul de persoane arestate provizoriu și interogate, chair în acest moment, la 21.
„Dacă armata are încrederea tuturor libanezilor şi a forțelor politice și a liderilor politici, atunci însărcinați armata să efectueze ancheta şi să anunțe rezultatele, dacă spuneți că aveți încredere în ea”, a transmis vineri Hassan Nasrallah.
Hezbollah reprezintă chiar și acum după ce în Liban este recunoscută ca o entitate politică, un partid, anume „Partidul Lui Dumnezeu”, o principală amenințare teroristă la adresa Israelului. Mai ales în urma unor invazii eșuate pe teritoriul israelian.
Hezbollah controlează cu ajutorul armelor – la care nu au renunțat încă de la ieșirea din războiul civil dintre 1975-1990 – până și în zilele noastre Nord-Estul Libanului, sudul extrem al țării, dar și Sud-Vestul capitalei Beirut.
În nordul Israelului, în Liban întâlnim Hezbollah ce constituia un partid politic denumit „Partidul Lui Dumnezeu”, acesta a prins putere când Israel a invadat Libanul în 1986, pentru a combate acțiunile ilegale teroriste din sudul acestei țări. Recent în 2006 „Hezbollah a surprins Israelul cu un atac îndrăzneț la graniță”[1] invadând teritoriul israelian și pornind Războiul din Iulie. Terorist etno-naționalist urmărea independența unui grup etnic, ce constituia o mișcare separatistă a pentru eliberarea unei provinciei unde majoritatea este deținută de o singură etnie.
Organizația șiită libaneză, susținută financiar și material de către Iran, a întreprins nenumărate acțiuni militare în conflictul din Siria vecină de partea regimului lui Bashar al-Assad.
În conflictul ce are loc chiar și la ora actuală în Siria mișcarea Hezbollah și grupurile sale armate au fost surprinse ca fiind drept țintă a bombardamentelor israeliene în ultimii ani, relatează AFP.AGERPRES.
[1] Greg Myre, Steven Erlanger, „Clashes spread to Lebanon as Hezbollah raids Israel”, web.archive.org, 12 Sept. 2006,https://web.archive.org/web/20090129193940/http://iht.com/articles/2006/07/13/africa/web.0712mideast.php.