Ministerul Muncii și Protecției Sociale, prin intermediul Agenției Naționale a Forței de Muncă, implementează măsuri de sprijin pentru integrarea pe piața muncii:
- Ucenicie
- Stagii pentru absolvenții de învățământ superior
- Consiliere și orientare în carieră
- Stimularea ocupării forței de muncă și a antreprenoriatului pentru tineri
- Evaluarea și recunoașterea competențelor profesionale obținute în sistem nonformal și informal
- Formare profesională
- Acordarea de prime de mobilitate – prima de încadrare, prima de instalare, prima de relocare (prima chirie)
- Acordarea primei de activare
- Subvenții acordate angajatorilor pentru încadrarea tinerilor, inclusiv a tinerilor NEEDs
- Acordarea de acompaniament personalizat tinerilor cu risc de marginalizare socială.
Măsură prevăzută de Legea 335/2013 privind stagiile profesionale pentru absolvenții de învățământ superior:
- Stagiul profesional pentru absolvenții de învățământ superior. Contractul de stagiu se sfârșește odată cu încheierea contractului individual de muncă. Durata contractului de stagiu este de 6 luni, cu excepția situațiilor în care prin legi speciale este prevăzută o altă perioadă de stagiu. Angajatorii care încheie un contract de stagiu, primesc lunar, la cerere, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, pe perioada derulării contractului de stagiu pentru acel stagiar, o sumă în cuantum de 2.250 lei din bugetul asigurărilor pentru șomaj, în limita fondurilor alocate cu această destinație.
Măsură prevăzută de Legea 72/2007 pentru stimularea încadrării elevilor și studenților pe perioada vacanțelor:
- Stimularea încadrării elevilor și studenților pe perioada vacanțelor prin subvenții acordate angajatorilor egale cu 50% din valoarea indicatorului social de referință al asigurărilor pentru șomaj și stimulării ocupării forței de muncă în vigoare, prevăzut de Legea 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă, cu modificările și completările ulterioare, pentru o perioadă de maxim 60 de zile într-un an calendaristic.
Datorită tuturor măsurilor implementate în această perioadă rata șomajului la nivel național în luna mai 2020 a fost de 2,87%, iar numărul total de șomeri a fost de 249.635 de persoane, număr ce a scăzut cu 2.309 persoane față de cel de la sfârșitul lunii aprilie 2020. Din numărul total al șomerilor, 249.635, tinerii cu vârstă sub 25 de ani au fost în număr de 18.904.
Sursă foto: Pxhere