Fonduri europene pentru dezvoltarea rețelelor inteligente de distribuție a gazelor naturale

0
445

O nouă premieră propusă de Ministerul Fondurilor Europene: pentru a primi banii europeni, primarii sunt încurajați să se asocieze local ca proiectele să deservească minim 1.000 de gospodării, iar implementarea să se finalizeze înainte de decembrie 2023.

Ministerul Fondurilor Europene a lansat la data asumată, 17 august, apelul de proiecte intitulat „Dezvoltarea rețelelor inteligente de distribuție a gazelor naturale în vederea creșterii nivelului de flexibilitate, siguranță, eficiență în operare, precum și de integrare a activităților de transport, distribuție și consum final”, în valoare de 235 milioane de euro.

„În prezent doar aproximativ 30% din gospodării sunt conectate la rețeaua de gaze, scopul asumat de Guvernul României fiind ca peste 80% din casele românilor să beneficieze de acest confort considerat normal în ziua de astăzi. Trebuie să recuperăm anii pierduți până acum! State precum Ungaria sau Polonia au început încă din 2014 acest parcurs cu ajutorul finanțărilor europene. Lansarea la data asumată a ghidului în urma unui complex proces de negociere cu Comisia Europeană început în decembrie 2019, reprezintă deja al doilea pas întreprins de echipa Ministerului Fondurilor Europene”, a explicat ministrul Marcel Boloș reușita echipei ministerului, care va impacta pozitiv calitatea vieții majorității românilor. „Primul pas a fost adoptarea de către Guvernul României a Ordonanței 128 din 31 iulie care prevede ca valoarea Programului național de racordare a populației și clienților noncasnici la sistemul inteligent de distribuție a gazelor naturale va beneficia de o alocare de alte 800 de milioane de euro în perioada de programare 2021-2027. În total, un miliard de euro pentru recuperarea decalajelor față de alte țări europene”.

În intervalul 17 august – 17 octombrie 2020 pot depune proiecte Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) care au ca obiect de activitate serviciul de utilitate publică de alimentare cu gaze naturale a populației, dar și autoritățile publice locale (APL) din regiunile mai puțin dezvoltate ale României, individual, sau în parteneriat cu alte APL. Fiecare proiect va putea avea o valoare maximă de 25 milioane euro.

Mai multe informații, aici: https://bit.ly/3awrOGf

Sursă: MFE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.