Persoanele condamnate penal în domeniul profesiei nu mai pot fi cadre didactice

0
265

Proiectul USR, inițiat de către deputatul Cristina Iurișniți, privind interzicerea ca persoanele condamnate penal să nu mai poată fi cadre didactice a fost promulgat de către președintele României Klaus Iohannis, potrivit unui comunicat de presă.

,,Siguranța copiilor trebuie să devină o prioritate în România, iar legislația națională trebuie armonizată cu legislația europeană. De asemenea, legea inițiată în Parlament răspunde nevoilor de siguranță nerespectate de statul român care nu avea niciun filtru clar pentru stoparea abuzurilor, agresiunilor fizice sau violurilor asupra minorilor.”, precizează Cristina Iurișniți.

Potrivit Legii ,,nu pot ocupa o funcție didactică persoanele condamnate penal definitiv pentru infracțiuni contra persoanei săvârșite cu intenție în împrejurări legate de exercitarea profesiei.”

Proiectul inițial de lege a fost amendat de către parlamentarii PSD în sensul restrângerii condamnărilor penale care fac imposibilă angajarea în școli și universități la infracțiuni împotriva persoanei, săvârșite cu intenție, în exercițiul profesiunii. Astfel că, corupția nu face parte din ele și nici plagiatul.

Conform comunicatului de presă, parlamentarii USR vor reveni asupra legii când vor avea majoritatea parlamentară. Totodată, USR este de părere că legea adoptată de Parlament și promulgată de președintele Klaus Iohannis este un pas important în crearea cadrului legal prin care siguranța fizică și psiho-emoțională a copiilor să fie protejată.

,,Proiectul a plecat de la cazuri concrete de abuz din partea profesorilor și tergiversări în justiție. Cel mai mediatizat caz este abuzul profesorului de sport Maternik, din localitatea Șanț, care de ani de zile agresează copii, fără ca justiția să aibă o decizie și o poziție fermă în privința accesului său la activitățile didactice. În momentul de față, respectivul profesor are încă două dosare penale de purtare abuzivă asupra copiilor, dar și o distrugere de documente oficiale.”, afirmă Cristina Iurișniți.

Legea nr. 184/2020 pentru modificarea și completarea Legii educației naționale nr. 1/2011 a apărut în Monitorul Oficial nr. 762 (din 20 august) și se aplică de astăzi. 

RECLAMĂnormedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here