Antrenamentul multinațional Allied Sky 2020

Șase aeronave americane de tip B-52 Stratofortress au traversat zona NATO

0
308

Astăzi vineri, 28 august, Forțele Aeriene ale României au fost prezente la antrenamentul (exercițiul) Allied Sky 2020, unde au participat concomitent alături de aeronavele din alte state membre Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), precum și alături de bombardierele strategice americane de B-52 Stratofortress.

Purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu, a salutat sosirea, spunând: „Această desfășurare este un semn puternic al angajamentului durabil al Statelor Unite față de NATO și față de securitatea europeană. Aeronavele americane vor zbura alături de forțele aeriene aliate în zilele următoare, onorând capacitatea noastră de a lucra împreună ca răspuns la orice provocare. NATO este o alianță defensivă și de mai bine de șaptezeci de ani națiunile noastre au stat împreună pentru a descuraja agresiunea, a preveni conflictele și a păstra pacea.

Antrenamentul a fost stabilit în tocmai cu menirea de întărire a relațiilor de apărare interstatale și de reasigurare a prezenței NATO în zona de Sud-Est a Europei. De asemenea, conform comunicatelor de presă ale Biroului de Presă al Ministerului Apărării Naționale, România dorește să promoveze prezența și angajamentul Statelor Unite ale Americii în protejarea securității de zona menționată anterior.

Exercițiul a avut loc în spațiul aerian al României, fiind coordonat de către Componenta Operațională Aeriană din Statul Major al Forțelor Aeriene. Dar și de către Forțele Aeriene Americane ce au fost detașate și trimise în EUROPA. Exercițiile au presupus misiuni de interceptare și escortă executate cu aeroplane de tip MiG-21 LanceR și F-16 Fighting Falcon din dotarea Bazei 71 Aeriană de la Câmpia Turzii și Bazei 86 Aeriană de la Borcea, simultan cu o singură aeronavă americană B-52 Stratofortress.

Prezența trupelor și aeroplanelor românești la acest antrenament acordă trupelor noastre o ocazie de antrenament pentru executarea unor astfel de misiuni comune în domeniul aerian, pentru a putea fi executate și în cazul unui oricare alt caz în care s-ar presupune că țara noastră ar putea fi atacată.

În timpul antrenamentului, șase aeronave de tip B-52 Stratofortress din dotarea Forțelor Aeriene ale SUA, au tranzitat spațiul aerian al tuturor celor 30 de țări membre ale NATO din Europa și America de Nord. Această realizare este una record, deoarece este și primul test de acest fel ce se execută doar într-o singură zi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.