Vicepremierul Raluca Turcan și ministrul Marcel Boloș s-au întâlnit cu comisarul Johannes Hahn

0
329

Delegația României, condusă de Raluca Turcan, viceprim-ministru, alături de Marcel Boloș, ministrul Fondurilor Europene, s-a întâlnit, la sediul MFE, cu domnul Johannes Hahn, comisarul european pentru Buget și Administrație.

În debutul discuțiilor, Raluca Turcan a mulțumit reprezentanților Comisiei Europene pentru sprijinul constant acordat pe parcursul negocierii documentelor programatice 2021-2017, exprimându-și convingerea că acestea vor conduce la reducerea decalajelor de dezvoltare dintre Statele Membre.

Temele abordate cu prilejul întâlnirii s-au axat pe cele mai importante aspecte ale Agendei Europene privind poziția României și anume viitorul Cadru Financiar Multianual 2021-2027, cu accent pe elaborarea Acordului de Parteneriat și a Programelor Operaționale, Next Generation EU și pe actuala perioadă de programare 2014-2020. Au fost discutate aspecte referitoare la rata de absorbție, măsurile principale pentru creșterea  absorbției și ghidul orientativ de închidere a programelor operaționale.

În context, oficialii români au precizat că acordul încheiat în luna iulie la Consiliul European privind pachetul de redresare și bugetul european este fundamental pentru redresarea la nivelul UE, chiar dacă negocierile au fost purtate într-o perioadă dificilă. Obiectivele pe termen scurt și mediu, împreună cu cele pe termen lung oferite de diferite instrumente noi cum ar fi REACT UE, Fondul pentru o Tranziție Echitabilă și Mecanismul de Redresare și Reziliență trebuie atent modificate pentru a răspunde nevoilor regiunilor. Ultimul instrument menționat va fi transpus de către Statele Membre într-un set de măsuri concretizate printr-un document strategic „Planul Național de Relansare și Reziliență” (PNRR) care va cuprinde și  scheme de ajutor de stat adresate IMM-urilor.

Comisarul european a subliniat că o condiție de cheltuire a banilor în PNRR este de a fi folosiți în contextul actualei crize declanșată de pandemia SARS-CoV-19.

La final, oficialii români și europeni au subliniat necesitatea finalizării în termen util a negocierilor pe viitorul buget european pentru reducerea disparităților regionale și satisfacerea nevoilor specifice de dezvoltare ale Statelor Membre și regiunilor pentru a asigura un nivel superior al competitivității UE, prin Politica de Coeziune.

Sursă: MFE

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.