Precizări despre Mecanismul de Redresare și Reziliență

0
153
Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) nu a fost niciodată criticat de Comisia Europeană! Acest lucru nici nu ar fi fost posibil, lipsind baza legală: propunerea de Regulament a Comisiei Europene nu a fost încă aprobată potrivit procedurilor europene.
Ministerul Fondurilor Europene are un dialog constructiv cu serviciile Comisiei Europene. Suntem în plin proces de consultare tehnică prin care domeniile de investiții propuse pentru etapa actuală de elaborare a PNRR să se desfășoare în conformitate cu metodologia complexă a Comisiei Europene prevăzută atât de propunerea de Regulament, cât și de Ghidul de Elaborare a PNRR, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.
𝗣𝗡𝗥𝗥 𝗘𝗦𝗧𝗘 𝗖𝗢𝗡𝗦𝗧𝗥𝗨𝗜𝗧 𝗣𝗘 𝟰 𝗢𝗕𝗜𝗘𝗖𝗧𝗜𝗩𝗘:
Elaborat în conformitate cu propunerea de Regulament a Comisiei Europene, PNRR urmărește patru obiective fundamentale și anume:
Modernizarea și dezvoltarea pe termen lung a României.
Din această perspectivă, singurul instrument pe care România îl are la dispoziție sunt investițiile publice:
  • intervenții specifice pentru infrastructura de transport,
  • schimbări climatice și agricultură,
  • mediu,
  • infrastructura de apă-canalizare,
  • infrastructura tehnico-edilitară la sate,
  • energie sau chiar eficiență energetică.
Modernizarea și dezvoltarea orașelor.
Planul Național de Redresare și Reziliență a acordat o atenție deosebită dezvoltării și modernizării orașelor. Aceasta deoarece de de acest capitol depinde dezvoltarea României și implicit creșterea standardelor de locuit și deci de viață ale populației.
Din această perspectivă PNRR pune la dispoziția autorităților publice locale două instrumente fundamentale și anume:
* dezvoltarea urbană prin investiții de tipul mobilitate urbană și regenerare urbană.
* dezvoltarea economică prin dezvoltarea de ecosisteme antreprenoriale.
Numai cele două tipuri de dezvoltări (urbană și economică) pot duce orașele din România pe calea europeană a modernizării cerute de întreaga populație a României.
Dezvoltarea marilor servicii publice ale României.
EDUCAȚIA și SĂNĂTATEA sunt marile servicii publice cu impact major asupra întregii populații. De aceea primesc în PNRR atenție prioritară prin investiții în infrastructură și dotarea cu echipamente.
Complementar, măsurile care privesc investițiile în resursa umană sau în diferitele programe naționale de stimulare a unor categorii de activități din educație și sănătate (de la activități de tip after school până la stimulente pentru medici necesare în dezvoltarea competențelor profesionale) sunt prevăzute în cadrul Politicii de Coeziune pentru perioada de programare 2021-2027.
Consolidarea mediului de afaceri.
Aceasta este o prioritate, dar și o strategie națională pentru a consolida poziția mediului de afaceri pe piața unică europeană.
Din această perspectivă au fost alocate fonduri substanțiale pentru retehnologizare, digitalizare, automatizare, investiții în domenii precum industria agroalimentară, construcții precum și alte domenii care sunt considerate o prioritate la nivel național.
Fundamentarea PNRR pe seama investițiilor publice este justificată de faptul că România trebuie să recupereze decalaje de dezvoltare importante față de alte țări din Uniunea Europeană în termeni de investiții în infrastructură, dezvoltarea marilor servicii publice, modernizarea orașelor dar și investiții în competitivitatea economică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here