Un baraj imens amenință Egiptul cu seceta

Egiptul urmărește să-și caute aliați împotriva Etiopia după ce țara are un plan de a construi un baraj imens pe un aflent al râului Nil.

0
290

Egiptul este în panică și urmărește urgent să-și caute aliați în Africa, în special în rândul țărilor dependente de râul Nil, desigur vorbim de către Sudan. Egiptul amenință Etiopia că construirea unui baraj imens pe unul din afluenții importanți ai Nilului va provoca o imensă secetă în țările din valea Nilului.

Majoritatea populației Egiptului este concentrată de-a lungul râului Nil, în special în dreptul Deltei Nilului, unde sunt desigur situate și cele mai multe dintre orașe.

Calea pe care a apucat-o Egiptul dă de înțeles că nu există însă rezolvări diplomatice între cele două țări. De aceea, țara din nord-estul Africii încearcă acum să-și consolideze puterile diplomatice, dar și militare în Africa spre a determina chiar și prin forță ca Ethiopia să renunțe la planurile sale.

De drept, conform legilor internaționale, Etiopia este stăpână pe Nilul Albastru, afluentul fluviului Nil, acesta izvorând din țara respectivă. Însă ceea ce încalcă țara respectivă sunt doar legi morale, legi legate strâns de destinul țărilor din valea Nilului. Țări dependente de acest râu prin apa potabilă, apa de irigare și apa pentru navigare și alte întrebuințări. De menționat, nici Egiptul, dar nici Sudanul nu au alte răuri importante.

În anii trecuți Egiptu a trecut prin situații de criză extremă, mai ales de la „Primăvara Arabă”, și de la conflictele cu Israelul. De asemenea, țara se confruntă adesea cu islamiști extremiști și cu conflicte interne însă își revine rapid. Atât de rapid, încât conducerea statului finanțează crearea unei noi capitale ce se va numi Noul Cairo, deoarece populația actuală a capitalei depășește capacitățile orașului.

Noul Cairo va fi un nou oraș smart cu energie verde și un sistem prietenos cu mediul. De asemenea, costul total al construcției depășește total bugetul unor țări din lume, anume 42 de miliarde de dolari.

Factorul principal rămâne însă alimentarea cu apă. Dacă proiectul este finalizat nu va mai putea fi dat în folosință tocmai din cauza scăderii debitului de apă. Noul Cairo urmărește să fie alimentat în totalitate din Nil, factor ce va duce țara la colaps economic.

Însă Egiptul și-a luat măsuri drastice față de situație. Liderii de la Cairo au semnat pacte împortante atât militare cât și economice cu alte țări importante din Africa. Astfel, Uganda, Kenya, Burundi, Rwanda and Djibouti au devenit parteneri de încredere ai respectivei țări.

Cairo deja a discutat intensificarea relațiilor cu principalul vecin, anume Sudanul, care se află în exact aceeași situație. Amândouă țările executând exerciții militare comune. Nici Sudanul nu este într-o situație prea stabilă. De la războiul civil izbucnit în urma „Primăverii Arabe” din 2011, Sudanul și-a piedut partea de sud a țării, care a devenit o țară independentă, denumită Republica Sudanului de Sud. Care deține acum cea mai mare parte din suprafața împădurită a țării, dar și cea pe unde curge afluentul principal al râului Nil, denumit Nilul Alb.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.