Talibanii: Deținem 85% din teritoriul afgan. SUA s-a retras!

Talibanii afirmă că dețin controlul în 85% din teritoriul afgan.

0
390
RECLAMĂnormedia.ro

La ordinul lui Joe Biden, actualul președinte al Statelor Unite ale Americii, soldații americani aflați în misiune în Afganistan se întorc în state. În urma lor a rămas o țară semi-independentă, cu o administrație muribundă și un sistem economic dependent de ONU și SUA. Acum talibanii avansează din ce în ce mai mult în teritoriul afgan încât au ajuns să dețină controlul în 85% din țară.

Acum 2 zile, Vineri, 9 iulie.

Negociatorul taliban Shahabuddin Dilawar a declarat jurnaliștilor că sunt în negocieri cu alți câțiva afgani pentru a discuta despre un nou sistem: „care ar trebui să fie islamic, incluziv afgan și unit”. Mai târziu aceștia anunță că dețin controlul în aproximativ 85% din teritoriul Afganistanului. Talibanii declară, de asemenea, că nu vor ataca capitalele provinciale.

 

Îngrijorat de plecarea americanilor, Ministrul rus de externe Serghei Lavrov declară că:

Suntem îngrijorați de posibilitatea unor acțiuni militare care să treacă granițele Afganistanului spre Tadjikistan. Facem apel la discuții și dialog politic între toate părțile din Afganistan” – a spus S. Lavrov.

Ministrul rus de externe crede că talibanii vor avansa spre granița cu Tadjikistan unde se află o minoritate afgană. De asemenea, o mulțime de lupte s-au purtat în zona de nord a graniței cu Tadjikistan, declară S. Lavrov.

Olivier YPSILANTIS

Aflat în vizită în Rusia, Ministrul Afacerilor Externe al Indiei (EAM) Subrahmanyam Jaishankar, a ținut și el că:

Situația din Afganistan ne-a ocupat foarte mult atenția, deoarece are o implicație directă pentru securitatea regională. Credem că nevoia imediată a zilei este într-adevăr o reducere a violenței” – S. Jaishankar.

În timpul retragerii forțelor din SUA și a personalului multinațional de la Bagram, șeful statului din Afganistan, Ashraf Ghani a făcut o vizită la la fosta bază militară americană. De asemenea, vicepreședinte afgan, Amrullah Saleh a spus că, trupele americane s-au retras în mod grabnic și dezorganizat:

Forțele SUA s-au retras din baza Bagram fără coordonare cu guvernul afgan.” – a declarat Amrullah Saleh.

Deciși să păstreze o relație amiabilă și stabilă cu NATO, turcii s-au hotărât. Recep Tayyip Erdoğan, președintele turc, declară că Turcia s-a răzgândit și că va prelua misiunea aerodromului Kabul. După ce NATO le-a cerut asta odată ce americanii au decis să se  retragă.

Am stabilit ce responsabilități vom lua în discuțiile cu SUA și NATO. Vom face acest pas în cel mai potrivit mod.”, anunță R. Erdogan.

Acum 1 zi, Sâmbătă, 10 iulie.

Washingtonul crește, astfel presiunea diplomatică asupra guvernului din Kabul și a talibanilor pentru a ajunge la un acord comun de care vor beneficia ambele tabere. Dar și vecinii țării din centrul Asiei. India, Pakistan, Iran și Tadjikistan sunt îngrijorate de ascendența talibanilor.

Afganii declară că au recăpătat controlul asupra portului Islam Qala din Herat însă conform declarațiilor făcute de talibani, afirmația este complet falsă. Islam Qala, se afltă la doar aproximativ 15 kilometrii de granița cu Iranul, pe râul Harirud. Talibanii au răspuns imediat la această afirmație potrivit căreia se presupune că afganii au preluat portul Islam Qala din Herat, precum și zona Adraskan din acel district, însă nu este adevărat. Mojahedin sau Organizația Populară Mojahedin din Iran, o mișcare politică iraniană controlează portul Islam Qala, precum și toate zonele deschise din Herat.

Organizația Populară Mojahedin din Iran, este o organizație politică radicală iraniană, care a fost în trecut, un instrument vital în aducerea lui Ayatollah Khomeini la putere în Iran. Fost lider suprem al Iranului. Mojahedini a suportat apoi severitatea regimului de teroare introdus chiar de cel pe care l-au susținut. Iar acum formează coloana vertebrală a opoziției în Republica Islamică.

Noi grupări militare au fost trimise ieri, sâmbătă 10 iulie, în orașul lui Badghis, indicând faptul că talibanii nu luptă cu ANDSF, ci mai degrabă invers. Lupta continuă și acum.

RECLAMĂnormedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here