Cuba le permite cetățenilor să aducă în țară produse fără taxe

Măsura este una temporară care le permite cetățenilor să aducă în țară produsele necesare pentru a stopa avansul revoltelor pornite acum trei zile.

0
301

La trei zile după evenimente istorice majore ale unei revoluții pornite din cauza foametei, guvernul cubanez a anunțat o primă măsură pentru calmarea populației. Acesta a permis cetățenilor să importe alimente, medicamente și provizii igienice pe insulă fără a plăti taxe sau a avea restricții de valoare. Aceasta este într-adevăr o măsură unică și istorică care va dura până la sfârșitul anului.

Guvernul a declarat că prima măsură luată este:

„Să autorizeze în mod excepțional și temporar transportarea de către pasageri, în bagaje, de produse alimentare, de igienă și medicamente, fără limită de valoare și fără taxe vamale. Aceasta este o măsură pe care o luăm până la 31 decembrie”” – a declarat premierul Manuel Marrero.

Acesta se afla, în momentul declarației, în cursul unei intervenții la televiziune cu președintele Miguel Diaz-Canel și mai mulți miniștri, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Una dintre solicitările populației cubaneze, care suferă de foamete severă, este de a facilita intrarea în țară a produselor de bază necesare. Un număr de profesori universitari cubanezi au publicat recent o scrisoare deschisă prin care solicitau astfel de acțiuni.

Alejandro Gil, Ministrul economiei, a declarat că este necesară eliminarea plafonului salarial în companiile de stat, ce au în acest moment o scală salarială strânsă. Protestele uriașe au început încă de duminică, 11 iulie, în aproximativ 40 de orașe și sate din Cuba. Manifestanții strigau și încă strigă: „Suntem flămânzi”, „Libertate” și „Jos dictatura”.

Protestele, dintre care multe au durat pe tot parcursul zilei de Luni, au condus la un deces al unui protestatar și la peste 100 de arestări, dar și la persoane rănite. Atrăgând, de asemenea, atenția la nivel mondial.

De Luni, 12 iulie, guvernul cubanez a blocat accesul la rețelele de socializare și la platformele de mesagerie online precum Facebook, Instagram, WhatsApp și Telegram, ca răspuns la mitingurile anti-guvernamentale pe scară largă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.