Proteste în Cuba! Un om a murit, iar alte sute au fost arestați

Un om a murit în timpul protestelor izbucnite Duminică, 11 iulie în Cuba, alte sute de cetățeni au fost arestați sau dați dispăruți.

0
300

Potrivit agenției cubaneze de știri, o persoană a murit în timpul protestelor de duminică din Cuba. Protestele au fost declanșate de frustrarea alimentată printre cetățeni cauzată de o criză economică în creștere, în special în timpul pandemiei de coronavirus.

Diubis Laurencio Tejeda, în vârstă de 36 de ani, a fost ucis în „tulburări” în orașul Arroyo Naranjo din suburbiile Havanei, potrivit Ministerului de Interne din Cuba.

Asta nu e tot. Potrivit „Cuba Decide”, un grup pro-democrație, cel puțin 219 de persoane au fost reținute sau pur și simplu au dispărut. Grupul a publicat o listă a activiștilor care fuseseră reținuți de poliție. Activiștii au folosit site-urile de socializare pentru a critica arestările de protestatari de către polițiștii de securitate cubanezi luni.

Jurnalista Camila Acosta, care raporta protestele pentru ziarul ABC din Spania, a fost arestată. Într-un tweet, ministrul spaniol de externe Jose Manuel Albares a cerut eliberarea imediată a acestuia, afirmând că:

Spania apără dreptul la demonstrații libere și pașnice și solicită autorităților cubaneze să o respecte. Noi apărăm drepturile omului„. – Jose Manuel Albares.

Un număr uriaș de oameni au mărșăluit duminică pe străzile din toată țara pentru a protesta împotriva lipsei alimentelor, benzinei și elementelor medicale, precum și a întreruperilor de curent. Acestea fiind elemente ale unei recesiuni financiare agravate de sancțiunile inițiate SUA asupra Cubei. Evenimentul protestelor este foarte important fiindcă niciodată nu au participat un așa număr de oameni la un protest în Cuba de generații întregi.

Președintele Miguel Diaz-Canel al Cubei a acuzat Statele Unite că mențin o politică de „asfixiere economică” care a „provocat focare sociale în țară”. Președintele a spus că există „criminali” printre protestatari și că aceștia incită populația la revoltă.

Există un grup de oameni care comit infracțiuni. Ieri, am văzut delincvenți. Ieri, demonstrațiile nu au fost pașnice. A existat vandalism. Un comportament total vulgar, indecent, delincvent. Au confruntat oamenii cu violență și oamenii s-au apărat.” – Președintele Miguel Diaz-Canel al Cubei.

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că guvernul cubanez trebuie să accepte dreptul cetățenilor săi de a protesta.

Poporul cubanez afirmă cu curaj drepturile fundamentale și universale. Aceste drepturi, inclusiv dreptul la protest pașnic și dreptul de a-și determina în mod liber propriul viitor, trebuie respectate.”, a spus Biden.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.