PUTIN: „Militanții talibani se pot deghiza în civili, nu îi vrem aici”

Putin a atacat un program lansat de către anumite guverne din Occident.

0
112
RECLAMĂnormedia.ro

Duminică, președintele rus Vladimir Putin a refuzat ideea de a evacua afganii în statele vecine cu Rusia, afirmând că nu dorește ca „militanții să apară aici sub acoperirea refugiaților”, potrivit presei ruse.

Putin a atacat un program lansat de către anumite guverne din Occident de a transfera refugiații afgani în statele vecine din Asia Centrală în timp ce li se vor aproba vizele pentru Statele Unite și Europa.

„Înseamnă asta că pot fi trimiși fără vize în acele țări, la vecinii noștri, în timp ce ei înșiși (Occidentul) nu vor să-i primească fără vize?”. Potrivit agenției de presă TASS, Vladimir Putin a declarat că le-a spus acest lucru liderilor partidului de la putere, Rusia Unită.

„De ce există o abordare atât de umilitoare a rezolvării problemei?”, a declarat liderul de la Kremlin.

După cum relatează Reuters, SUA au organizat negocieri secrete cu o serie de țări în vederea obținerii unor aranjamente pentru a adăposti în mod provizoriu cetățenii afgani în situații de risc care au lucrat pentru administrația americană.

Președintele Putin a afirmat că Rusia, care le permite rezidenților din fostele state sovietice din Asia Centrală să circule fără viză, se împotrivește la această măsură.

„Nu vrem ca militanții să apară aici sub acoperirea refugiaților”, a mai afirmat Putin, conform TASS.

În timp de unele țări din Vest s-au repezit să își repatrieze cetățenii din Afganistan, Moscova i-a felicitat pe talibani pentru că au reinstaurat ordinea după recucerirea țării.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a susținut că până în prezent liderii talibani și-au ținut cuvântul.

„Vedem că declarațiile făcute de talibani despre încetarea acțiunilor de luptă, despre o amnistie pentru toți cei implicați în confruntare, despre necesitatea unui dialog la nivel național… sunt puse în aplicare”, a precizat el.

Lavrov a mai spus că talibanii au inițiat legături cu Hamid Karzai, fostul șef al statului afgan.

RECLAMĂnormedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here