Arabia Saudită a interceptat și distrus trei rachete lansate din Yemen

Utilizatorii Twitter din Dammam au transmis că au auzit o explozie uriașă.

0
141
RECLAMĂnormedia.ro

Arabia Saudită a interceptat și distrus trei rachete balistice lansate din Yemen de către rebelii houthiști susținuți de Iran, care voiau să lovească provincia estică și orașele sudice Najran și Jazan. Potrivit Ministerului arab al Apărării, rămășițele uneia dintre rachete au fost împrăștiate în partea de est a orașului Dammam, provocând rănirea a doi copii și deteriorarea a 14 locuințe.

Potrivit coaliției conduse de Arabia Saudită în Yemen, trei drone-capcană au fost, de asemenea, interceptate și distruse.

„Apărarea aeriană saudită a interceptat și distrus (3) rachete balistice și (3) drone încărcate cu bombe lansate de miliția Houthi susținută de Iran”, a precizat generalul de brigadă Turki Al Malki, purtătorul de cuvânt al coaliției.

Al Malki, a mai precizat că atacurile au fost „un comportament brutal și iresponsabil” din partea rebelilor din Yemen.

Rachetele au fost trase la patru zile după ce armata saudită a interceptat și eliminat două drone care ținteau spre aeroportul internațional Abha din sudul regatului. Un avion civil a fost avariat, iar opt dintre pasageri au fost răniți.

Cine sunt Houthiști?

Houthiști, cunoscuți oficial sub numele de „Ansar Allah”, în română ”Suporterii lui Allah”, sunt insurgenții yemeniți care doresc separarea de Yemen.

Ei sunt susținuți de Iran și de grupul libanez Hezbollah în războiul din Yemen. Saleh și-a unit forțele cu Houthi pentru a lupta împotriva liderului yemenit Hadi. Cu toate acestea, toate taberele luptă și împotriva Al-Qaeda.

Ce se întâmplă în Yemen?

Coaliția condusă de Arabia Saudită care se luptă cu rebelii a precizat că va lua toate ” măsurile stricte” pentru protejarea civililor, informează televiziunea de stat.

Emiratele Arabe Unite au criticat cu vehemență aceste atacuri, iar Ministerul Afacerilor Externe și al Cooperării Internaționale a afirmat că actele teroriste organizate în mod sistematic de houthiști arată lipsa lor vădită de respect față de comunitatea internațională și față de toate normele și convențiile internaționale.

Emiratele Arabe Unite și-au reafirmat, de asemenea, susținerea pentru toate demersurile autorităților saudite de a asigura siguranța și protecția populației și a localnicilor din această țară.

În timp ce houthiștii nu au răspuns încă, insurgenții sprijiniți de Iran au avut anterior tentative de atacuri peste graniță asupra Arabiei Saudite. Cel mai recent incident a avut loc cu doar câteva zile înainte ca Hans Grundberg, noul emisar al ONU pentru Yemen, să își preia mandatul.

În estul Arabiei Saudite se află o infrastructură petrolieră de mare importanță. În septembrie 2019, producția de petrol a regatului a fost oprită temporar din cauza unui atac al houtiștilor.

La scurt timp după ce houthiștii au cucerit capitala Yemenului, Sanaa în 2015, Arabia Saudită a intervenit în criza din Yemen în numele guvernului recunoscut la nivel internațional.

Conform ONU, Yemenul se confruntă cu cel mai grav dezastru umanitar din lume. Mult mai grav decât ceea ce se petrece acum în Afganistan.

În vreme ce ONU face eforturi pentru a pune capăt crizei, houthiștii au cerut ca aeroportul din Sanaa, care este închis din 2016, să fie redeschis înainte de a avea loc orice încetare a focului a negocierilor.

RECLAMĂnormedia.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here