GERMANIA. Un extremist de dreapta infiltrat în Ministerul Apărării și care fura informații strategice a fost demascat

Pe lângă acest caz nou, ministerul a raportat, de asemenea, despre existența a două noi direcții de investigație în cadrul KSK.

0
289

MAD, serviciul de informații al Bundeswehr, a deconspirat un suspect de extremă dreapta din cadrul Ministerului Apărării germane. Din informațiile SPIEGEL, ofițerul vizat avea acces la date sensibile ale strategilor de război și apărare ale Germaniei.

Ministerul Apărării i-a anunțat miercuri dimineață pe membrii politici ai Bundestagului cu privire la faptul că un ofițer din cadrul Departamentului de Strategie și Operațiuni a reușit să atragă atenția ca urmare a opiniilor sale de extremă dreapta.

Întrucât Serviciul de Informații al Armatei Federale (MAD) a descoperit elemente relevante pentru securitate „cu referire la extremismul de dreapta”. Respectivului ofițer i s-a interzis imediat accesul la sistemele interne ale departamentului.

După informațiile SPIEGEL, cazul de față este unul dintre cele mai sensibile, fiindcă ofițerul care ocupa o funcție de tip A15 ar fi avut acces în minister la proceduri și dosare de securitate de maximă importanță.

De ce a fost suspendat ofițerul?

În cadrul Departamentului SE se planifică și controlează totalitatea operațiunilor Bundeswehr din străinătate. De asemenea, în cadrul departamentului se controlează și toate activitățile trupelor speciale ale Bundeswehr, managementul crizelor și al situațiilor de risc național, dar și serviciul de spionaj militar.

În prezent nu este clar de ce este acuzat mai exact ofițerul și cum a ieșit la iveală atitudinea sa. Astfel, potrivit informării, suspendarea ofițerului rămâne în vigoare „până la o decizie finală privind existența unui risc de securitate”. Cercetările autorităților competente continuă, precizează Ministerul Apărării german.

Toți au rămas șocați când au aflat vestea

În cadrul ministerului, anchetele generează multă neliniște. Aceștia consideră că este de-a dreptul șocant că un oficial suspectat de extremă dreaptă a putut rămâne o perioadă lungă de timp nerecunoscut în cadrul unui departament de asemenea importanță.

În schimb, deconspirarea funcționarului demonstrează că există mecanisme eficiente de control în interiorul instituției.

Cât de eficiente sunt aceste mecanisme de „control”?

Ministrul Annegret Kramp-Karrenbauer (CDU) a anunțat că va adopta o abordare fermă față de orice fel de extremism în Bundeswehr. Mai ales, după descoperirea mai multor cazuri de soldați de extremă dreapta în cadrul unității de elită Kommando Spezialkräfte (KSK).

Ca să-și evidențieze hotărârea, a vorbit despre o „mătură de fier”, care să-i gonească pe toți cei suspecți de extremism.

Nu este singurul caz

Pe lângă acest caz nou, ministerul a raportat, de asemenea, despre existența a două noi direcții de investigație în cadrul KSK. Conform informațiilor din raport, Serviciul de contraspionaj militar (MAD) anchetează două cazuri suspecte de extremism de dreapta în cadrul unității de elită, cazuri care datează de mai mulți ani. Sunt cercetați un ofițer și un subofițer. „Bild am Sonntag” a raportat încă de la sfârșitul săptămânii trecute cu privire la cazurile necunoscute până acum.

În conformitate cu primele investigări, în timpul unui antrenament al trupelor de parașutiști germani în SUA în 2015, un sergent major a atârnat steagul, un drapel imperial negru-alb-roșu lângă drapelul federal.

Din informațiile furnizate de SPIEGEL, fotografii similare au apărut și în timpul altor anchete din localitatea Calw, aflată în apropriere de Stuttgart, în sud-vestul Germaniei. De asemenea, au ieșit la iveală fotografii cu alți opt soldați din KSK care au pozat în fața steagului la momentul respectiv. Urmează să se stabilească identitatea soldaților.

Mai mult, un locotenent a fost acuzat că, în 2014, ar fi difuzat prin aplicația WhatsApp poze cu caracter de extremă dreapta. Astfel, soldatul KSK postase imaginile pe un grup de conversație la care ar fi participat și alți militari din cadrul plutonului său. Mobilul locotenentului este analizat în prezent de MAD cu atenție sporită.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.