RAPORT: Franța obține sprijinul UE în disputa „submarinelor nucleare” cu Australia

Franța nu va lăsa pur și simplu deoparte diferendele cu Australia și ia în considerare toate opțiunile de ripostă

0
234

În timpul unei conferințe care a avut loc luni la New York, miniștrii de externe din Uniunea Europeană și-au reafirmat sprijinul și solidaritatea cu Franța ca răspuns la decizia Australiei de a anula achiziția de submarine în valoare de 40 de miliarde de dolari cu Parisul în favoarea unui pact americano-britanic.

Șeful politicii de afaceri Externe al UE, Josep Borrell, a afirmat că este necesară „mai multă cooperare, mai multă coordonare și mai puțină fragmentare” pentru stabilirea unui spațiu indo-pacific relativ echilibrat și pașnic. Spațiu în care China este principala putere emergentă, în urma unei dezbateri private în marja reuniunii anuale a liderilor mondiali de la Organizația Națiunilor Unite.

Franța nu va renunța prea repede la disputa cu Australia

Clement Beaune, ministrul francez al Afacerilor Europene, a atras atenția marți asupra faptului că Franța nu va renunța prea repede la disputa cu Australia și că ia în calcul toate opțiunile de ripostă.

Relațiile noastre sunt foarte dificile„, a precizat Beaune în fața presei, la Bruxelles, înainte de o reuniune a omologilor din UE.

„Nu putem acționa ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic. Trebuie să analizăm toate opțiunile”, a mai adăugat Beaune.

Mânia francezilor ar putea compromite un acord comercial între Australia și UE

Deși mânia francezilor în legătură cu rezilierea contractului de apărare ar putea compromite un acord comercial între Australia și UE, prim-ministrul australian Scott Morrison a comunicat marți că nu va vorbi cu președintele francez Emmanuel Macron la Națiunile Unite în cursul acestei săptămâni.

„Nu există o oportunitate pentru asta în acest moment. Sunt sigur că această oportunitate va veni în timp”.

Asta a răspuns Morrison când a fost întrebat dacă va vorbi cu Macron în marja Adunării Generale a Națiunilor Unite, prim-ministrul australian i-a asigurat pe reporterii din New York că o va face.

Australia a încheiat contractul cu Franța pentru a semna cu SUA și Regatul Unit

În urma încheierii unei alianțe de securitate cu SUA și Regatul Unit, sub numele de AUKUS, Australia a anunțat săptămâna trecută că va anula o comandă de submarine convenționale din Franța și va construi în schimb cel puțin opt submarine cu propulsie nucleară cu tehnologie americană și britanică.

„Cu siguranță, am fost luați prin surprindere de acest anunț”, a spus Borrell.

Franța a fost indignată de această decizie, iar ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian, a acuzat mai devreme luni, la New York, administrația președintelui american Joe Biden că urmează tendințele predecesorului său, Donald Trump, de „unilateralism, imprevizibilitate, brutalitate și nerespectarea partenerului tău”.

Statele Unite au căutat să calmeze Franța

Statele Unite au căutat să calmeze Franța, un aliat al NATO. În perioada următoare, președintele francez Emmanuel Macron și cel al SUA, Joe Biden, vor discuta prin telefon.

„Suntem aliați, discutăm și nu ascundem elaborarea unor strategii diferite. De aceea există o criză de încredere”, a afirmat Le Drian. „Așadar, toate acestea necesită clarificări și explicații. S-ar putea să fie nevoie de timp”.

Atunci când Biden se va întâlni cu Macron, Jen Psaki, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, a spus că ea se așteaptă ca acesta „să reafirme angajamentul nostru de a lucra cu unul dintre cei mai vechi și mai apropiați parteneri ai noștri la o serie de provocări cu care se confruntă comunitatea globală”.

Nu se știe dacă disputa va influența viitoarea serie de negocieri între UE și Australia, care urmează să înceapă la 12 octombrie. Luni, la New York, Borrell a discutat cu ministrul australian de Externe, Marise Payne.

În ciuda dezamăgirii franceze, ministrul australian al Comerțului, Dan Tehan, a indicat luni că preconizează că dezbaterile se vor desfășura în continuare conform planului.

Acțiunea Australiei, a Regatului Unit și a Statelor Unite este dificil de înțeles

În opinia președintelui Consiliului European, Charles Michel, acțiunea Australiei, a Regatului Unit și a Statelor Unite este dificil de înțeles.

La New York, Morrison se va reuni cu Biden și cu alți lideri europeni în cadrul Adunării Generale a Națiunilor Unite, apoi se va deplasa la Washington, în cursul acestei săptămâni, pentru un summit al grupului de țări – India, Japonia, Statele Unite și Australia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.