Corneliu – Mugurel Cozmanciuc, deputat PNL de Neamț, a declarat că formele de sprijin adoptate sunt următoarele:
- Ajutor pentru încălzirea locuinței acordat în sezonul rece (noiembrie – martie). Valoarea acestuia se va scădea direct din factura furnizorului de gaze naturale, respectiv energie electrică, sau din cuantumul datorat pentru energia termică din sistemul centralizat.
- Supliment pentru energie acordat pe toată perioada anului.
De acestea pot beneficia familiile cu un venit mediu lunar de până la 1.386 lei/persoană, persoanele singure cu un venit mediu net lunar de până la 2.053 lei. O condiție suplimentară este ca familiile sau persoanele singure beneficiare să nu dețină: bunuri imobile – clădiri sau spații locative, terenuri care depășesc 1000 mp în zona urbană sau 2000 mp în zona rurală, bunuri mobile – autoturisme, autoutilitare, autocamioane, șalupe, utilaje agricole.
Ajutorul de înclălzire
- Termică în sistem centralizat;
- Electrică;
- Gaze naturale;
- Combustibili solizi sau petrolieri.
Condițiile de acordare
- Pentru un singur sistem de încălzire
- Pentru o singură locuință;
- Numai consumatorilor vulnerabili care nu beneficiază de alte forme de sprijin pentru încălzire, nu dețin altă formă de încălzire, precum și consumatorilor vulnerabili care, din motive tehnologice sau economice, au fost debranșați de la furnizarea energiei termice sau a gazelor naturale
- Numai titularului contractului încheiat cu furnizorul.
- Ajutorul de încălzire se acordă în baza unui formular de cerere-declarație pe propria răspundere depus la Primărie în format fizic, transmis electronic sau prin poștă
- Formularele se găsesc la sediul primăriilor, pe pagina de internet a primăriei, a agențiilor județene de plăți și a Ministerului Muncii.