Jurnalistul este angajat la redacția G4Media – cea care a fost asupru criticată de către Președintele României, Klaus Iohannis, în urma dezvăluirilor pe care le-au făcut privind legile securității.
Reporter: Aţi vorbit în această conferinţă de presă despre libertatea presei şi aţi spus că o respectaţi, aşa cum respectaţi independenţa justiţiei. Dar în 5 iunie, la Buzău, într-o conferinţă de presă, aţi declarat că ştiţi sursele G4Media în legătură cu drafturile legilor serviciilor secrete şi le-aţi ameninţat, spunând: “Cineva, şi ştim cine, a considerat că este bine acum să le dea pe surse. Este o eroare majoră, fiindcă oamenii sunt îngrijoraţi. Eronată este şi scurgerea acestor prime forme către media”. 45 de ONG-uri interne dar şi organizaţia internaţională Reporteri Fără Frontiere au criticat acest atac la sursele unei publicaţii. Cu tot respectul pentru instituţia prezidenţială, şi având în vedere că sunteţi garantul respectării Constituţiei, care include respectarea dreptului la exprimare şi dreptului la informare, cum este posibil, cum v-aţi permis ca preşedinte al statului să identificaţi sursele unei publicaţii şi să le ameninţaţi?
Iohannis: Cred că vă aşteptaţi de la preşedintele României să ştie un pic mai mult decât publicul general. Nu am identificat public sursa, nici măcar publicaţia. Dumneavoastră tocmai aţi formulat o afirmaţie.
Reporter: Este singura publicaţie care le-a publicat.
Iohannis: Eu nu m-am referit nici la persoane, nici la publicaţii. Am spus că este greşit ca în această fază foarte devreme a drafturilor legilor securităţii să fie lumea agitată pentru că încă se lucrează şi se va lucra încă foarte mult timp pe ele. Îmi pare rău că v-aţi simţit ameninţaţi, cum nu cred s-a simţit cineva ameninţat din cei care au lucrat pe aceste drafturi.
Afirmaţia mi-o menţin. Nu orice draft care este elaborat într-o zonă sensibilă trebuie făcut public înainte ca cei care răspund de acel document sau de acea piesă de legislaţie să îşi fi terminat munca aşa cum este prevăzută în Constituţie. Deocamdată, şi am spus-o înainte la întrebarea altcuiva, aceste legi nici nu şi-au început parcursul legislativ.
Deci a veni şi a critica un draft care nu a fost pus în discuţie legislativă, mi se pare în anumite puncte destul de riscant şi, faptul că s-au iscat nenumărate discuţii despre ceva ce nu este încă definit, mi-a dat, după părerea mea, dreptate. Nu trebuie să vă simţiţi ameninţaţi.
Reporter: Este datoria noastră ca presă să punem în discuţie legi, chiar şi în faza incipientă, despre care ştim cu toţii, în toată lumea, pot avea un impact major asupra democraţiei. Dar revin la declaraţia dumneavoastră “Cineva, şi ştim cine, a considerat că este bine acum să le dea pe surse”. Întrebarea este următoarea: folosiţi puterea mare pe care o aveţi prin Constituţie, de preşedinte, de şef al statului, şi preşedinte al CSAT pentru a afla sursele de informare ale unor publicaţii?
Iohannis: Nu, şi ştiţi bine că nu o fac.
Reporter: Declaraţia spune exact contrariul.
Iohannis: Nu, declaraţia spune că cel care a dat în media aceste proiecte nu a făcut niciun secret din aceste chestiuni. Deci pot să vă spun şi de fapt chiar dumneavoastră de la G4 ştiţi că nu îmi folosesc puterea pentru a inhiba media liberă. Dimpotrivă. Îmi folosesc puterea pentru a păstra libertatea presei şi dumneavoastră ştiţi foarte bine acest lucru.
Reporter: Având în vedere numărul mic de conferinţe de presă şi interviuri pe care le acordaţi, “I beg to differ”, cu tot respectul, şi pentru că suntem la acest capitol al elefantului din încăpere, tot legat de legislaţia pe securitate naţională, aţi spus un lucru: că ele, acele drafturi, nu au ajuns la administraţia prezidenţială. Aţi spus mai devreme. Cu două săptămâni în urmă, SIE (Serviciul de Informaţii Externe) a anunţat într-un răspuns oficial pentru Mediafax că proiectele au fost elaborate, citez, “în colaborare cu Administraţia Prezidenţială, mai precis cu departamentul securităţii naţionale”. Deci cineva nu spune adevărul.
Iohannis: Ba da, toată lumea spune adevărul. Au fost colegi din DSN (Departamentul Securităţii Naţionale) care au colaborat cu alţi specialişti pe unele dintre aceste drafturi. Întrebarea a fost dacă legile au ajuns la mine şi dacă le-am cenzurat. Nu le-am citit, nu le-am cenzurat. Dar în administraţie avem specialişti pe diferite domenii şi, sigur, din când în când sunt consultaţi de cei care lucrează pe drafturi.
Reporter: Având în vedere modul în care arată cele drafturi, unanim considerate de mulţi analişti, observatori, specialişti în astfel de legislaţie, excedând limitelor democratice, aţi cerut explicaţii sau demisii de la cei care au lucrat pe aceste drafturi? Că e vorba de angajaţi ai administraţiei prezidenţiale sau din serviciile care s-au ocupat?
Iohannis: Mă voi îngriji ca aceste excese să dispară.
Reporteri: Le ştiţi, le cunoașteți deja, v-au fost aduse la cunoştinţă?
Iohannis: Mulţumesc. Haideţi să nu facem chiar un dialog. Fiţi asigurat că preşedintele are grijă de aceste chestiuni.