Laal Singh Chaddha: Cum Aamir Khan a adaptat Forrest Gump la Bollywood

0
52

Starul de la Bollywood, Aamir Khan, a așteptat timp de un deceniu pentru a-și asigura drepturile filmului Forrest Gump, câștigător de Oscar în 1994.

Abia în 2018 a început să lucreze la Laal Singh Chaddha, o adaptare formală a clasicului Tom Hanks, care va apărea în cinematografe. Khan a făcut echipă cu scenaristul debutant, Atul Kulkarni, și cu regizorul, Advait Chandan, pentru a aduce filmul în cinematografe.

El a vrut să facă din acesta un „omagiu respectuos față de filmul original și să-l ducă într-o nouă direcție incitantă”, conform notelor de producție ale filmului.

În timpul primei citiri a scenariului, realizatorii au instalat niște scaune într-o cameră încercând să recreeze atmosfera unui tren.

,,Am pus oamenii la locul lor și am început să citim. Khan l-a interiorizat atât de mult pe Laal încât a ieșit imediat atât de natural. El a fost Laal imediat”, spune Chandan.

„Khan a trăit cu acest personaj timp de aproximativ 10 ani”.

India a adaptat mai multe filme de la Hollywood, coreene și europene. Dar Laal Singh Chaddha este special: regizorul Karan Johar a spus în cadrul emisiunii sale populare că „un astfel de film iconic de la Hollywood nu s-a mai întâmplat niciodată” la Bollywood.

Laal Singh Chaddha este ca o „copertă a unui clasic iubit cu adevărat”, spune Chandan. Deși Forrest Gump este un film prin excelență americană, el spune că este o „poveste universală, căreia i-am putea aduce o nuanță indiană”.

Așa cum versiunea de la Hollywood îl vede pe Gump, un nebun cu inimă bună, călătorind prin repere din istoria SUA – războiul din Vietnam, scandalul Watergate – viața lui Chaddha îl duce prin străzile culturale și politice ale Indiei secolului XX.

El este martor la evenimente epocale, inclusiv prima victorie a Indiei la Cupa Mondială de cricket și conflictul armat cu Pakistanul de la Kargil.

Filmul, păstrând dragostea lui Bollywood pentru muzicale, este încărcat cu cântece. „Dacă un film nu are cântece, nu mi se pare indian”, spune Chandan.

„Cântecele din film reflectă sentimentele lui Laal, evocând același răspuns emoțional în public”. Filmul a modificat povestea originală Forrest Gump și a adus elemente care o fac din el o producție indiană, spun producătorii.

Celebra metaforă a lui Gump, „viața este ca o cutie de ciocolată. Nu știi niciodată ce vei primi” este înlocuită cu o referire la golgappa, o gustare populară indiană din stradă, formată din bile crocante, rotunde, umplute cu năut și cartofi și înmuiate într-un dulce și apă picantă.

În filmul original, Gump stă pe banca de la o stație de autobuz pentru cea mai mare parte a timpului și spune străinilor povestea vieții sale. În acest film, regizorul a schimbat stația de autobuz cu o gară – Chaddha își spune povestea adunând pasageri într-o călătorie cu trenul. „Căile ferate reprezintă o mare parte a vieții noastre.

Acestea sunt călătorii lungi, uneori de 24 de ore și ajungi să te împrietenești cu oamenii. Împarți mâncare și apă și găsești legături cu ei. Îmi amintesc că atunci când eram copil îmi facem prieteni în trenuri și apoi le scriam de ziua lor de naștere”, spune Chandan.

În Forrest Gump, personajul lui Jenny – cea mai bună prietenă a lui Gump cu care se căsătorește mai târziu – a evocat o mulțime de conversații despre copilăria ei abuzată și incapacitatea ei de a răspunde afecțiunilor lui Gump.

Adaptarea lui Khan pare să fi evitat ambiguitatea morală și a portretizat-o pe Rupa (interpretată de Kareena Kapoor Khan) ca o femeie cu o copilărie tulbure și cu ambiții neîmplinite de a deveni o stea Bollywood. Ca și Jenny, „călătoria lui Rupa este aceeași, dar am găsit o versiune indiană a acesteia”, spune Chandan.

Chaddha este, de asemenea, o explorare a Indiei, spun realizatorii. La fel ca Gump, Chaddha este prezentată alergând în toată țara: filmul a fost filmat în peste o sută de locații diferite – multe dintre ele nu atât de cunoscute, precum un parc natural „epic” din statul sudic Kerala.

Deloc surprinzător, s-a dovedit a fi un rol solicitant din punct de vedere fizic pentru Khan, în vârstă de 58 de ani. Cineaștii spun că Khan s-a pregătit alergând pe diferite terenuri, de la orașe aglomerate până la munți.

„Mulțumesc lui Dumnezeu că este un tip potrivit!”, spune Chandan. Khan a suferit o accidentare la genunchi în timpul realizării filmului, iar în anumite cadre se vede șchiopătând în timp ce alerga, potrivit producătorilor.

,,A fost rănit, dar a continuat. A fost un film dificil pentru el”, adaugă Chandran.

Când Forrest Gump a fost lansat pentru prima dată, unii critici au fost sceptici. Sfidând scepticii, Forrest Gump a devenit unul dintre filmele cu cele mai mari încasări din SUA și a câștigat șase premii Oscar în 1994. Khan va spera că Laal Singh Chaddha va relua acel succes cu publicul din India.

„Speranța este că pentru cineva care nu a urmărit Forrest Gump, îi va plăcea să experimenteze această formă unică de povestire pentru prima dată.

Și pentru cineva care a văzut Forrest Gump, se va bucura de noua esență pe care o are acest film și de întorsăturile acestuia, plus surprizele pe care le-am aruncat”, spune Chandan.

Filmele cu superstaruri ale Bollywood-ului nu au pus încă amprenta la box office anul acesta. Succesul uriaș al filmelor în limbile din sudul Indiei, cu scenarii mai bune și imagini mai bune, a fost un subiect de discuție în rândul criticilor și al cineaștilor.

Va ajuta Laal Singh Chaddha la întoarcerea Bollywood-ului la gloria de box office?

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.