Operațiune de salvare în Franța pentru a ajuta o beluga blocată în Sena. Balena de patru metri, o specie protejată care se găsește de obicei în apele arctice

0
39

O balenă beluga blocată în râul Sena din Franța a fost ridicată din apă în prima etapă a unei ambițioase operațiuni de salvare. Balena de patru metri – o specie protejată care se găsește de obicei în apele arctice – mult mai reci – a fost blocată în râu, la nord-vest de Paris, timp de o săptămână.

Mai mulți veterinari așteptau pe o barjă să trateze balena după ce a fost ridicată din apă într-un fel de hamac.

Aproximativ 80 de persoane au fost implicate în operațiunea de salvare, inclusiv scafandri și poliție. Echipei de salvare i-a luat aproape șase ore pentru a ridica balena bolnavă – care cântărește 800 kg – din apă și pe o barjă.

Salvatorii vor muta balena pe un camion frigorific care o va duce înapoi pe coastă

Ei vor spera apoi să trateze animalul timp de câteva zile înainte de a-l elibera înapoi în larg. „A fost o operațiune de salvare lungă, foarte tehnică, care a necesitat multe abilități”, a declarat Isabelle Dorliat-Pouzet, secretar general al prefecturii Eure.

Sănătatea balenei s-a deteriorat după ce nu a mâncat. „Poate exista probleme interne pe care nu le putem vedea”, a spus un expert de la parcul de animale marine Marineland din sudul Franței – deși ea a adăugat că beluga este „extrem de rezistentă” ca specie.

Oamenii s-au adunat pe malurile râului la Saint-Pierre-La-Garenne din Normandia pentru a urmări salvarea – pe măsură ce interesul pentru supraviețuirea balenei s-a răspândit dincolo de Franța.

Până acum, salvatorii au încercat să hrănească balena cu hering înghețat și păstrăv viu pentru a-i stimula pofta de mâncare și pentru a o ajuta să facă călătoria lungă de întoarcere de-a lungul râului până la Canalul Mânecii – dar balena nu s-a întors.

Experții sunt nedumeriți cum balena a reușit să se îndepărteze atât de departe spre sud de habitatul său natural. Beluga se aventurează ocazional în sud, toamna, pentru a se hrăni pe măsură ce se formează gheață, dar este rar ca ei să călătorească atât de departe de casa lor natală.

Potrivit Observatorului Pelagis din Franța, care este specializat în mamifere marine, cea mai apropiată populație de beluga se află în largul arhipelagului Svalbard, la nord de Norvegia, la 3.000 km (1.870 mile) de Sena.

În mai, o balenă ucigașă a fost găsită moartă după ce înotat în susul râului Sena în Normandia. Și în 2019, o balenă moartă a fost găsită în râul Tamisa, lângă Gravesend, au declarat oficialii britanici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.