Volodimir Zelenski: ,,Războiul din Ucraina trebuie să se încheie cu eliberarea Crimeii”. O serie de explozii a lovit o bază aeriană rusă

0
31

Războiul din Ucraina a început cu Crimeea și trebuie să se încheie cu eliberarea acesteia, a spus președintele Volodimir Zelenski. O serie de explozii a lovit o bază aeriană rusă acolo, ucigând o persoană. 

Zelensky nu a menționat exploziile, dar a spus: „Crimeea este ucraineană și nu vom renunța niciodată la ea”.

Ministerul rus al apărării a declarat că muniția a fost detonată la bază. Între timp, Ucraina a negat orice responsabilitate pentru explozii.

Oficialii ucraineni spun că 13 persoane au fost ucise în atacurile ruse din timpul nopții în regiunea centrală Dnipropetrovsk și încă una în regiunea Zaporizhzhia din sud.

Crimeea este recunoscută la nivel internațional ca parte a Ucrainei, dar peninsula Mării Negre a fost anexată de Rusia în 2014, după un referendum pe care comunitatea globală îl consideră ilegitim. Mulți ucraineni văd acest lucru drept începutul războiului lor cu Rusia.

O serie de explozii au zguduit baza militară Saky de lângă Novofedorivka, în vestul Crimeii – care se află în apropierea stațiunilor de pe litoral populate de turiștii ruși. Novofedorivka și Saky se află la aproximativ 50 km (30 mile) nord de portul Sevastopol, sediul Flotei Ruse de la Marea Neagră, care a condus la o blocare a coastei ucrainene.

Baza aeriană a fost folosită de Rusia pentru a lansa atacuri asupra țintelor din centrul Ucrainei. Imaginile de pe rețelele de socializare au arătat pe plajă cum oamenii alergă în timp ce au avut loc exploziile, martorii spunând că au auzit cel puțin 12 explozii. Departamentul de sănătate numit de Rusia în Crimeea a declarat că un civil a fost ucis și alți opt răniți.

Ministerul rus al Apărării a insistat că exploziile se datorează muniției care a explodat într-un depozit și că nu a existat niciun „atac” din exterior – deși acest lucru nu a fost verificat.

Iar consilierul prezidențial ucrainean, Mykhailo Podolyak, a negat că Ucraina se află în spatele exploziilor, spunând la canalul de televiziune online Dozhd: ,,Desigur că nu. Ce legătură avem noi cu asta?”

Orice atac asupra Crimeii al Ucrainei ar fi considerat ceva serios de Moscova. Rusia a lansat un avertisment luna trecută, când fostul președinte Dmitri Medvedev a amenințat luna trecută că „Ziua Judecății vă așteptă instantaneu” dacă Ucraina va viza Crimeea.

Zelensky nu s-a referit la explozii în discursul său, dar a vorbit pe larg despre peninsulă, spunând: „Nu vom uita că războiul Rusiei împotriva Ucrainei a început odată cu ocuparea Crimeii.

„Acest război rusesc… a început cu Crimeea și trebuie să se termine cu Crimeea – cu eliberarea ei”, a spus el. Ultimele remarci ale lui Zelensky sugerează că el crede că Ucraina trebuie să preia peninsula înainte ca războiul să se poată termina – dar în trecut a spus lucruri diferite despre această problemă.

El a indicat anterior că Ucraina ar putea accepta pacea dacă Rusia revine la pozițiile lor înainte de 24 februarie, ceea ce înseamnă că preluarea Crimeii ar putea face obiectul unor negocieri ulterioare.

Atacul din Crimeea ar marca o escaladare dramatică dacă s-ar afla că Ucraina a fost responsabilă pentru acest atac. Ar fi primul atac major asupra unei ținte în interiorul Crimeei propriu-zise.

În iunie 2022, „liderul” Crimeii desemnat de Rusia a declarat că forțele ucrainene au tras asupra platformelor de foraj petrolier din Marea Neagră din apele Crimeii, soldând cu mai multe victime.

Și la sfârșitul lunii iulie, autoritățile ruse au declarat că o dronă a lovit o instalație navală rusă din orașul Sevastopol, rănind șase persoane. Crimeea este recunoscută la nivel internațional ca teritoriu ucrainean, dar Rusia a condus peninsula timp de opt ani, iar structurile de stat rusești și trupele militare sunt foarte bine stabilite.

Pentru Kremlin, Crimeea are un statut cvasi-sacru, văzută drept pământ „istoric” rusesc pe care Moscova l-a „redobândit” triumfător în 2014.

Un atac în interiorul teritoriului Crimeii ar fi o jenă majoră pentru președintele Putin. Și există temeri că, dacă ucrainenii încep să atace sistematic ținte rusești în Crimeea, atunci răspunsul rus ar putea fi într-adevăr foarte serios.

Rusia a anexat Crimeea în martie 2014, după ce teritoriul – care are o majoritate vorbitoare de limbă rusă – a votat să se alăture Rusiei într-un referendum pe care Ucraina și Occidentul îl consideră ilegal.

Votul a fost organizat în grabă după ce trupele ruse nemarcate au preluat controlul asupra mai multor locuri strategice din jurul peninsulei.

La începutul aceluiași an, după luni de proteste pro-europene au culminat cu înlăturarea președintelui Ucrainei susținut de Rusia. La 24 februarie a acestui an, Moscova a lansat o invazie pe scară largă a Ucrainei, folosind Crimeea ca o trambulină pentru a muta trupele ruse în interiorul Ucrainei.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.