Liz Truss va deveni următorul prim-ministru al Marii Britanii. Ministrul de externe, care a obținut 57,4% din voturi, îi ia locul lui Boris Johnson

0
33
Liz Truss va deveni următorul prim-ministru al Marii Britanii. Ministrul de externe, care a obținut 57,4% din voturi, îi ia locul lui Boris Johnson. Foto: Hepta

Ministrul de externe îl învinge pe Rishi Sunak, obținând 57,4% din voturile membrilor conservatori față de 42,6% ale fostului premier și astfel îi ia locul lui Boris Johnson, scrie TheGuardian.

Liz Truss va deveni următorul prim-ministru al Marii Britanii, după ce l-a învins pe Rishi Sunak în competiția acerbă pentru conducerea Partidului Conservator.

Ministrul de externe, care a obținut 81.326 de voturi (57,4%) din partea membrilor conservatori, față de 60.399 (42,6%) ale fostului cancelar, îi ia locul lui Boris Johnson, care a fost înlăturat de propriii parlamentari la începutul verii.

Dar euforia victoriei va face repede loc realității dure a provocărilor economice care urmează, țara fiind cuprinsă de o criză a costului vieții care face ca familiile să se lupte pentru a-și plăti facturile la energie în această iarnă.

Truss a declarat că va dezvălui planurile de sprijinire a gospodăriilor în decurs de o săptămână de la preluarea mandatului, iar aliații săi discută despre un pachet de 100 de miliarde de lire sterline care ar putea include înghețarea facturilor la energie.

Ea s-a angajat deja să anuleze o creștere a asigurărilor naționale, chiar dacă aceasta îi avantajează în mod disproporționat pe cei mai înstăriți.

După anunțul de marți, Truss a promis un „plan îndrăzneț” de reducere a impozitelor și de creștere a economiei și a declarat că va „aborda” creșterea facturilor la energie, precum și aprovizionarea cu energie pe termen lung, dar nu a oferit mai multe detalii cu privire la modul în care va face acest lucru.

Cel de-al patrulea prim-ministru conservator al Marii Britanii în șase ani a declarat „vom livra, vom livra și vom livra” cu privire la numeroasele provocări cu care se confruntă guvernul său, inclusiv starea NHS.

În mod semnificativ, Truss a părut să excludă organizarea de alegeri generale anticipate, spunând audienței din centrul Londrei că va „oferi o mare victorie pentru Partidul Conservator în 2024”.

Ea a adăugat: „Știu că convingerile noastre rezonează cu poporul britanic: convingerile noastre în libertate, în capacitatea de a-ți controla propria viață, în taxe scăzute, în responsabilitate personală.

„Știu că acesta este motivul pentru care oamenii au votat pentru noi în număr atât de mare în 2019 și, în calitate de lider al partidului dumneavoastră, intenționez să livrez ceea ce am promis acelor alegători în întreaga noastră mare țară”.

Truss l-a lăudat, de asemenea, pe premierul demisionar, spunând că a fost admirat „de la Kiev la Carlisle”, probabil neștiind că conservatorii au pierdut consiliul care acoperă Carlisle în favoarea laburiștilor în luna mai.

După discurs, ea plănuia să iasă la un prânz de victorie cu soțul ei, Hugh O’Leary, și cu cei mai apropiați colaboratori ai săi. în condițiile în care activitatea sa ca prim-ministru începe marți.

În prima lună este așteptat un buget de urgență care să stabilească modul în care va susține economia în contextul unei creșteri scăzute susținute, al unei inflații în creștere, al unor salarii în stagnare și al perspectivei foarte reale de recesiune.

Luna ei de miere politică va fi probabil de scurtă durată, cu o mulțime de probleme spinoase, inclusiv perspectiva unei toamne de greve, NHS și serviciile de ambulanță în genunchi, conflictul din Ucraina care nu dă semne de relaxare și o dispută continuă cu Bruxelles-ul cu privire la modul de implementare a Brexit-ului în Irlanda de Nord.

Truss preia funcția după ce Johnson a fost forțat să plece de către proprii parlamentari din cauza modului în care a gestionat scandalurile, inclusiv scandalul Partygate și afacerea Chris Pincher.

Care, împreună, au ridicat semne de întrebare cu privire la integritatea sa și au subminat și mai mult încrederea în guvernul său.

Ea moștenește un partid profund divizat, rămas în urmă în sondaje după o competiție în care ambele campanii au făcut schimb de atacuri personale acerbe.

Precum și un vid la vârful guvernului într-un moment în care publicul căuta să se liniștească, ceea ce i-a făcut pe conservatorii de rang înalt să se teamă de daune de durată pentru perspectivele lor electorale.

Johnson își va prezenta marți demisia reginei la Balmoral, iar Truss o va vizita pe regină la reședința sa din Highland la scurt timp după aceea, pentru ca numirea sa să fie confirmată.

Ea se va întoarce apoi la Londra, unde este așteptată să se adreseze națiunii într-un discurs în fața numărului 10 Downing Street, înainte de a pune la punct primul său cabinet.

Truss, care va deveni a treia femeie prim-ministru al Marii Britanii, este de așteptat să îl numească pe Kwasi Kwarteng în funcția de cancelar, cu James Cleverly ca ministru de externe și Suella Braverman ca ministru de interne.

Vechea ei prietenă Thérèse Coffey ar putea prelua Ministerul Sănătății, în timp ce Brandon Lewis este nominalizat pentru Ministerul Justiției.

Nu se așteaptă ca Sunak să accepte un post de ministru, aliații spunând că se pregătește să aștepte în culise până când istoria îi va dovedi lui Truss că s-a înșelat în privința planurilor sale de reducere a impozitelor, în loc să țină mai întâi sub control inflația.

El nu a exclus posibilitatea de a candida la o viitoare competiție pentru conducerea conservatorilor.

Noul cabinet se va reuni pentru prima dată miercuri dimineață, înainte ca Truss, care a fost o imitatoare a lui Margaret Thatcher și s-a orientat spre dreapta în timpul competiției pentru conducere, să se confrunte cu liderul laburist, Keir Starmer, pentru primele întrebări ale primului ministru.

La scurt timp după victoria lui Truss, Starmer a scris pe Twitter: „Aș dori să o felicit pe viitoarea noastră prim-ministru Liz Truss în timp ce se pregătește pentru funcție.

Dar, după 12 ani de conservatori, tot ce avem de arătat sunt salarii mici, prețuri mari și o criză a costului vieții conservatoare. Numai Partidul Laburist poate oferi țării noastre un nou început de care are nevoie.”

Rezultatul competiției din cadrul Partidului Conservator a fost anunțat de Sir Graham Brady, președintele Comitetului 1922 din Camera Deputaților, la un centru de conferințe din Westminster.

Doar 0,3% din electoratul britanic a fost responsabil pentru alegerea viitorului lider al țării.

Sunak a câștigat etapa parlamentară a concursului, dar a intrat în partea de confruntare directă știind că va avea ca adversar pe cel mai iubit om al dreptei conservatoare.

Pe parcursul ultimelor șapte săptămâni, impulsul s-a înclinat ferm în favoarea lui Truss.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.