Încăierări cu poliția în Rusia: Proteste în regiunea Daghestan împotriva noii „mobilizări parțiale” a Moscovei

0
46

Manifestanții din regiunea Daghestan din Rusia s-au încăierat cu poliția, în cele mai recente proteste care au izbucnit împotriva noii „mobilizări parțiale” a Moscovei, potrivit BBC.

Peste 100 de persoane au fost arestate în timpul protestelor din capitala regională Makhachkala.

Grupul independent de presă OVD-INFO a adăugat că este îngrijorat de rapoartele despre „detenții foarte dure” care au loc în provincie.

Daghestanul este o regiune în principal musulmană a Rusiei, cunoscută cândva pentru violență intensă.

În timp ce în ultimele zile au avut loc proteste mari în marile orașe din Rusia – cu peste 700 de persoane  arestate doar sâmbătă – imaginile demonstranților din Daghestan care luptă cu poliția marchează un început rar de violență împotriva autorităților.

Zeci de videoclipuri postate pe rețelele de socializare au arătat protestatari care se confruntă cu poliția și cu alți oficiali de securitate în Makhachkala, OVD-Info raportând că ofițerii au recurs la folosirea pistoalelor și a bastoanelor împotriva mulțimilor.

Într-un videoclip, un bărbat reținut de oficiali lovește cu capul un ofițer de poliție, înainte de a fi bătut de alți membrii ai personalului.

Un alt videoclip a arătat un ofițer de securitate fugind de un grup mare de demonstranți, dintre care unii au încercat să-l prindă și să-l împiedice în timp ce fugea.

În altă parte, un grup mare de femei s-a confruntat cu un ofițer care păzea un centru de recrutare.

Femeile au condamnat războiul din Ucraina, spunându-i ofițerului că „Rusia se află pe teritoriul altei țări”.

„De ce ne iei copiii”, au strigat femeile. „Cine a fost atacat? Rusia a fost atacată? Ei nu au venit la noi. Noi am atacat Ucraina. Rusia a atacat Ucraina! Opriți războiul!”

OVD-Info a mai raportat că localnicii din satul Endirey au blocat o autostradă federală, în încercarea de a opri oficialii de securitate care încearcă să pună în aplicare deciziile.

Imaginile obținute de un grup au arătat ofițeri de poliție trăgând cu puști automate în aer în timp ce încercau să întrerupă demonstrația, dar localnicii au continuat să blocheze drumul.

Guvernatorul Daghestanului, Serghei Melikov, a recunoscut duminică că „au fost făcute greșeli” în timpul mobilizării.

„Am mai vorbit despre asta, dar o voi repeta din nou: mobilizarea parțială trebuie să aibă loc strict după criteriile anunțate de președinte”, a scris Melikov pe Telegram.

Se crede că regiunea a furnizat deja mii de trupe pentru invazia Ucrainei, analizele recente ale serviciului rus al BBC sugerând că Daghestanul a suferit mai multe victime decât orice altă provincie rusă în conflict.

Bilanțul – efectuat la începutul acestei luni – a arătat că cel puțin 301 de soldați din Daghestan au murit, de 10 ori mai mulți decât la Moscova.

Cifra adevărată este probabil mult mai mare. Peste 2.000 de persoane au fost arestate la proteste în de când președintele rus, Vladimir Putin, a anunțat miercuri noile decizii.

Mulți tineri ruși au căutat, de asemenea, să fugă din țară, încercând să treacă granița în Finlanda și Georgia.

Și au existat rapoarte din toată țara că mulți oameni neeligibili pentru proiect au fost ordonați să se prezinte la serviciu de către ofițerii locali de recrutare.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.