Ce reprezintă dosarul prețurilor de transfer? Autoritățile fiscale trebuie să verifice prețurile aplicate

0
26

Dosarul preturilor de transfer reprezintă modalitatea autorităților fiscale din Romania de a verifica daca preturile cu care tranzacționează companiile între ele (companii controlate de aceeași persoană/grup de persoane) sunt conforme prevederilor legale.

Practic, autoritățile fiscale trebuie să verifice daca prețurile aplicate la tranzacțiile dintre companii aflate sub control comun sunt stabilite în același mod în care tranzacțiile s-ar fi desfășurat între părți independente.

Concret, pot exista situații în care un grup de companii care desfășoară tranzacții cu persoane afiliate poate manipula prețurile de tranzacționare, influențând astfel impozitul pe profit/venit plătit de aceste companii.

Întocmirea dosarului prețurilor de transfer

Cine are obligația de a întocmi dosarul preturilor de transfer?

Pe scurt, marii contribuabili* care desfășoară tranzacții între părți afiliate și care depășesc anumite praguri stabilite de lege.

Mai exact, în funcție de atingerea unor praguri de semnificație, contribuabilii pot avea obligația de a întocmi dosarul prețurilor de transfer anual sau la cererea organelor de control în cadrul unei inspecții fiscale.

*Marii contribuabili sunt companiile încadrate ca mari contribuabili de către ANAF, care face această clasificare în funcție de anumite criterii ce se pot modifica periodic.

Obligația de întocmire anuală a dosarului prețurilor de transfer Contribuabilii/Plătitorii din categoria marilor contribuabili care desfășoară tranzacții cu persoane afiliate cu o valoare totală anuală (calculată prin însumarea valorii tranzacțiilor efectuate cu toate persoanele afiliate, exclusiv TVA) mai mare sau egală cu pragurile de semnificație prevăzute mai jos, au obligația întocmirii anuale a dosarului prețurilor de transfer.

Pragurile de semnificație sunt:

  • 200.000 euro, în cazul dobânzilor încasate/plătite pentru serviciile financiare, sumă calculată la cursul de schimb comunicat de BNR valabil pentru ultima zi a anului fiscal;
  • 300.00 euro, în cazul tranzacțiilor privind prestările de servicii primite/prestate, sumă calculată la cursul de schimb comunicat de BNR valabil pentru ultima zi a anului fiscal;
  • 350.000 euro, în cazul tranzacțiilor privind achiziții/vânzări de bunuri corporale sau necorporale, sumă calculată la cursul de schimb comunicat de BNR valabil pentru ultima zi a anului fiscal.

Termenul de întocmire a dosarului preturilor de transfer este termenul legal stabilit pentru depunerea declarațiilor anuale privind impozitul pe profit, pentru fiecare an fiscal.

Obligația de întocmire a dosarului prețurilor de transfer la solicitarea organelor fiscale

Marii contribuabili care nu se încadrează în criteriile de mai sus împreună cu contribuabilii mici și mijlocii care desfășoară tranzacții cu persoane afiliate cu o valoare totală anuală (calculată prin însumarea valorii tranzacțiilor efectuate cu toate persoanele afiliate, exclusiv TVA) mai mare sau egală cu oricare din pragurile de semnificație prevăzute mai jos, au obligația întocmirii și prezentării dosarului prețurilor de transfer numai la solicitarea organului fiscal, în cadrul unei acțiuni de inspecție fiscala.

Pragurile de semnificație sunt:

  • 50.000 euro, în cazul dobânzilor încasate/plătite pentru serviciile financiare, calculată la cursul de schimb comunicat de BNR valabil pentru ultima zi a anului fiscal;
  • 50.000 euro, în cazul tranzacțiilor privind prestările de servicii primite/prestate, calculată la cursul de schimb comunicat de BNR valabil pentru ultima zi a anului fiscal;
  • 100.000 euro, în cazul tranzacțiilor privind achiziții/vânzări de bunuri corporale sau necorporale, calculată la cursul de schimb comunicat de BNR valabil pentru ultima zi a anului fiscal.

Termenul de prezentare a dosarului prețurilor de transfer – organul de inspecție fiscala vă stabili termenul prin formularul de solicitare.

Acesta poate fi cuprins între 30 și 60 de zile calendaristice, cu posibilitatea prelungirii o singură dată, la solicitarea scrisă a contribuabililor/plătitorilor, pe o perioadă de cel mult 30 de zile calendaristice.

Baza legala: Ordinul nr. 442 din 22 ianuarie 2016 privind cuantumul tranzacțiilor, termenele pentru întocmire, conținutul și condițiile de solicitare a dosarului preturilor de transfer și procedura de ajustare/estimare a preturilor de transfer.

Ce se întâmplă daca nu am întocmit dosarul preturilor de transfer?

Contribuabilii care nu întocmesc dosarul prețurilor de transfer pot primi o amenda de până la:

  • 27.000 de lei pentru mari contribuabili;
  • 14.000 de lei în cazul în care compania este contribuabil mijlociu;
  • 3.500 de lei atunci când compania este contribuabil mic.

Amenda se înjumătățește în cazul în care este plătita în primele 48 de ore de la notificare.

Cum procedez astfel încât să fiu pregătit în cazul dosarului prețului de transfer?

Dosarul prețurilor de transfer trebuie tratat că un instrument de control și prevenție, foarte utilă fiind pregătirea acestuia înainte de o inspecție fiscala. Astfel, aspectele neconforme vor fi depistate și corectate în timp util.

Este recomandat ca dosarul preturilor de transfer să fie întocmit de către o persoana care are experiență în acest domeniu, întrucât aceasta trebuie să aibă acces la bazele de date internaționale și specializate de prețuri de transfer.

O soluție potrivita pentru pregătirea marilor contribuabili este efectuarea unui control managerial de către o echipa externă companiei, cu experiență în domeniul prețurilor de transfer.

SURSĂ: CV EXPERT CONTABIL 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.