Yuanul chinezesc atinge minimele record în raport cu dolarul American. Mulți investitori văd dolarul ca un loc sigur pentru a-și pune banii în vremuri de necaz

0
68
Yuanul chinezesc atinge minimele record în raport cu dolarul American

Yuanul din China a atins noi minime record în raport cu dolarul american. Yuanul tranzacționat la nivel internațional a scăzut la cel mai mic nivel de când datele au devenit disponibile pentru prima dată în 2011, scrie BBC.

Moneda internă a Chinei a atins, de asemenea, cel mai slab punct de la criza financiară globală din 2008.

Acesta vine în timp ce dolarul continuă să crească în valoare față de alte valute importante, după ce banca centrală a SUA a majorat din nou ratele dobânzilor la începutul acestei luni.

Între timp, alți indici majori ai pieței bursiere din Asia au scăzut brusc. Indicele de referință Nikkei al Japoniei, Hang Seng din Hong Kong și Kospi din Coreea de Sud au scăzut cu peste 2% în comerț.

Mulți investitori văd dolarul ca un loc sigur pentru a-și pune banii în vremuri de necaz. Acest lucru a contribuit la creșterea valorii sale față de alte valute, inclusiv lira sterlină – care a atins luni un minim istoric față de dolar.

Dolarul a atins un nou maxim în ultimii 20 de ani față de un grup atent urmărit de principalele monede globale. Alunecarea yuanului este încă un exemplu de slăbire a monedei ca urmare a dolarului puternic.

PBOC a redus ratele dobânzilor pentru a relansa creșterea într-o economie devastată de blocajele Covid, în timp ce Rezerva Federală a SUA se mișcă agresiv în direcția opusă, în timp ce încearcă să controleze inflația.

O astfel de divergență nu este în întregime problematică, a declarat pentru BBC Joseph Capurso, șeful departamentului de economie internațională și durabilă la Commonwealth Bank of Australia.

Scăderea valorii monedei poate fi de fapt utilă pentru exportatorii din China, a spus el, deoarece le-ar ieftini bunurile și ar putea crește cererea.

Acestea fiind spuse, exporturile reprezintă doar 20% din economia chineză în aceste zile, așa că un yuan slab nu va remedia slăbiciunea fundamentală pe plan intern, cauzată în mare parte de strategia Beijingului zero-Covid și de o criză imobiliară, a spus Capurso.

O monedă mai slabă poate duce, de asemenea, la retragerea banilor investitorilor din țară și la incertitudinea pe piețele financiare – ceva ce oficialii chinezi vor dori să evite cu Congresul Partidului Comunist care va avea loc luna viitoare.

Scăderea yuanului a cauzat slăbiciune în alte monede ale economiilor dezvoltate din regiune, inclusiv dolarul australian și singaporean, precum și wonul sud-coreean.

Săptămâna trecută, Banca Japoniei a intervenit pentru a sprijini yenul pentru prima dată din 1998, după ce moneda s-a slăbit în raport cu dolarul.

Piețele emergente din Asia sunt și ele vulnerabile – deoarece vând materii prime și componente fabricilor din China și astfel au devenit din ce în ce mai dependente de yuan.

Washingtonul a acuzat în trecut China că și-a devalorizat în mod intenționat moneda pentru a menține exporturile ieftine și importurile din SUA scumpe.

În timp ce dolarul puternic a zguduit piețele mondiale, este puțin probabil să descurajeze Fed să continue să majoreze ratele.

„Dolarul puternic funcționează pentru piața americană”, a spus Dimitri Zabelin de la Școala de Economie din Londra.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.