Ucraina a efectuat un atac ,,masiv” cu drone asupra Flotei Mării Negre din orașul-port Sevastopol din Crimeea, avariind o navă de război, afirmă Rusia, potrivit BBC.
Au fost folosite nouă drone, a declarat un oficial de rang înalt. Ucraina nu a făcut niciun comentariu.
Fără a furniza dovezi, Rusia a acuzat trupele britanice că sunt implicate în atacul de sâmbătă – și în aruncarea în aer a conductelor de gaz luna trecută.
În răspunsul său, Ministerul britanic al Apărării (MoD) a declarat că Rusia ,,colportează afirmații false de o amploare epică”.
Rusia a declarat că navele vizate în atacul de sâmbătă erau implicate în acordul negociat la nivel internațional pentru a permite exportul de cereale din porturile ucrainene și, câteva ore mai târziu, a anunțat că își suspendă participarea la acesta.
Atacul are loc în contextul în care trupele ucrainene reușesc să recucerească cu succes teritoriul ocupat de trupele rusești de când acestea și-au lansat invazia la 24 februarie.
Rusia a răspuns prin lansarea unor atacuri pe scară largă asupra infrastructurii ucrainene, în special asupra rețelei energetice a țării.
Crimeea a fost anexată de Rusia de la Ucraina în 2014 și este extrem de simbolică pentru președintele rus Vladimir Putin.
În ultimele săptămâni, mai multe atacuri au lovit peninsula, unde armata rusă și-a consolidat o prezență importantă.
Sevastopol este cel mai mare oraș din regiune și găzduiește flota rusă din Marea Neagră.
Mihail Razvozhaev, guvernatorul instalat de Rusia în oraș, a declarat că marina rusă a respins ultimul atac – ,,cel mai masiv” asupra orașului din februarie încoace.
El a precizat că toate vehiculele aeriene fără pilot la bord (UAV) au fost doborâte și că nicio ,,infrastructură civilă” nu a fost avariată.
Cel puțin o navă a suferit avarii minore, a precizat Ministerul rus al Apărării.
,,În cursul respingerii unui atac terorist în rada exterioară a Sevastopolului, utilizarea armelor navale și a aviației navale a Flotei Mării Negre a distrus patru vehicule maritime fără pilot, alte trei dispozitive au fost distruse în rada interioară”, se arată într-o declarație a ministerului.
Guvernul ucrainean comentează rareori afirmațiile făcute de autoritățile ruse în Crimeea, deși oficialii de rang înalt sărbătoresc adesea incidentele din peninsulă.
Ucraina a promis să recucerească toate teritoriile care se află sub ocupație rusă, inclusiv Crimeea, care a fost o bază cheie pentru forțele președintelui Putin în timpul invaziei Ucrainei.
Fără a furniza dovezi, Ministerul rus al Apărării a acuzat, de asemenea, specialiștii marinei britanice că au ajutat forțele ucrainene să pregătească atacul de sâmbătă dimineața.
De asemenea, acesta a mai spus că aceeași unitate a fost ,,implicată în complotul, organizarea și punerea în aplicare a atacului terorist din Marea Baltică din 26 septembrie anul acesta pentru a arunca în aer gazoductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2″.
În răspunsul său, Ministerul Apărării a declarat: ,,Pentru a distrage atenția de la modul dezastruos în care a gestionat invazia ilegală a Ucrainei, Ministerul rus al Apărării recurge la vânzarea de afirmații false de o amploare epică.
,,Această poveste inventată, spune mai multe despre argumentele care au loc în interiorul guvernului rus decât despre Occident”.
În ultimele zile, Rusia a fost angajată în ceea ce oficialii americani și ucraineni descriu drept o campanie de dezinformare, cu afirmații nefondate potrivit cărora Kievul se pregătește să folosească o bombă radioactivă murdară sau chiar țânțari biologici.
De asemenea, Rusia a susținut că navele vizate sâmbătă dimineața erau implicate în asigurarea ,,coridorului de cereale”, ca parte a inițiativei internaționale de export de produse agricole din porturile ucrainene.
Acordul, mediat de ONU și Turcia, a permis Ucrainei să își reia exporturile de cereale din Marea Neagră, care fuseseră blocate când Rusia a invadat țara. Acesta a fost negociat personal de secretarul general al ONU și a fost sărbătorit ca o victorie diplomatică majoră care a contribuit la atenuarea unei crize alimentare globale.
Dar Rusia se plânge că propriile sale exporturi sunt încă împiedicate și sugerase anterior că ar putea să nu reînnoiască acordul.
În ultimele zile, Kievul a acuzat Moscova că a întârziat în mod deliberat trecerea navelor, creând o coadă de peste 170 de vase.
Flota rusă a Mării Negre a fost vizată anterior în luna aprilie a acestui an de forțele ucrainene, când nava sa amiral, crucișătorul Moskva, a fost scufundată. Crucișătorul de rachete, cu un echipaj de 510 oameni, a condus asaltul naval al Rusiei asupra Ucrainei, iar scufundarea sa a fost o lovitură simbolică și militară majoră.
La începutul acestei luni, o explozie a avut loc pe podul din Crimeea – un simbol esențial al anexării Crimeei de către Rusia. Explozia a ucis trei persoane, au declarat anchetatorii ruși.