
Cel mai longeviv președinte din lume dorește să fie reales pentru a-și continua guvernarea de 43 de ani în Guineea Ecuatorială, relatează BBC.
Președintele Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, în vârstă de 80 de ani, a condus un regim marcat de presupuse încălcări ale drepturilor omului, inclusiv tortură și dispariții.
Câțiva candidați ai opoziției se prezintă, dar nu se așteaptă ca aceștia să câștige.
Președintele are o influență puternică asupra națiunii bogate în petrol, cu membri ai familiei în funcții guvernamentale cheie.
Fiul său excentric, Teodoro ,,Teodorin” Nguema Obiang Mangue, care ocupă funcția de vicepreședinte al țării, s-a bucurat de un stil de viață somptuos în SUA și Europa.
Deține chiar și o mănușă scumpă acoperită cu cristal, care a fost deținută cândva de Michael Jackson, potrivit autorităților britanice.
,,Alegerile sunt pur și simplu cosmetice”, a declarat profesoara Ana Lúcia Sá pentru BBC.
,,Nimic nu se va schimba”, a declarat profesoara Sá, specializată în politică și regimuri africane autoritare la Institutul Universitar din Lisabona, adăugând că este ,,sigură că Obiang va fi ales cu peste 95%” din voturi.
Acest sentiment este împărtășit și de activistul Tutu Alicante, care a declarat pentru agenția de știri Reuters: ,,Duminică, oamenii vor vota așa cum se așteaptă guvernul, pentru că în Guineea Ecuatorială nu poți să te pronunți liber.”
,,Opoziția nu are nicio șansă”, a continuat dl Alicante. „Va face tot ce este necesar pentru a nu părăsi puterea”.
Opoziția politică este abia tolerată și este grav îngreunată de lipsa unei prese libere, deoarece toate mijloacele de difuzare a presei sunt fie deținute în totalitate de guvern, fie sunt controlate de aliații acestuia.
Se crede că președintele Obiang, care a negat anterior încălcările drepturilor și fraudarea alegerilor, încearcă să își curețe reputația internațională.
În septembrie, guvernul a abolit pedeapsa cu moartea, o măsură care a fost lăudată de ONU.
Sărăcia ca armă politică
Președintele Obiang, care a supraviețuit mai multor tentative de lovitură de stat, a preluat puterea în această națiune din Africa de Vest, bogată în petrol, în 1979, în urma unei preluări militare.
După ce a preluat funcția de la predecesorul și unchiul său, Francisco Macias Nguema, a făcut unele reforme, dar a păstrat controlul absolut al lui Nguema asupra națiunii.
Nguema, al cărui regim a dus la mii de morți și la un exod în masă din Guineea Ecuatorială, a fost executat ulterior.
Președintele Obiang a reușit să se mențină la putere datorită controlului ,,regulilor jocului politic”, a declarat profesorul Sá, adăugând că acesta folosește sărăcia națiunii ca ,,armă politică”.
Între timp, ,,legile electorale au fost concepute pentru a se asigura că Obiang nu va pierde niciodată puterea”, a comentat ea.
Țara are o istorie a ceea ce criticii numesc rezultate electorale frauduloase. Oficialii au declarat că președintele Obiang a obținut peste 97% din voturi la alegerile prezidențiale din decembrie 2002. Candidații opoziției s-au retras din scrutin, invocând fraude și nereguli.
Rezultate similare au fost raportate și la alegerile din 2009 și 2016
Au existat, de asemenea, acuzații de corupție la adresa regimului Obiang, după ce fiul său, Teodorin Obiang, a fost amendat de un tribunal francez pentru că a folosit bani publici pentru a-și finanța un stil de viață luxos în națiunea europeană.
Bunurile franceze ale lui Obiang au fost de atunci confiscate
Vicepreședintele, care se află în pole position pentru a-i succeda tatălui său, a fost, de asemenea, sancționat de Marea Britanie în cadrul unei campanii anticorupție în 2021.
Vicepreședintele Obiang a negat că ar fi comis vreo infracțiune. Președintele Obiang însuși a negat, de asemenea, anterior, acuzațiile de corupție.
Peste 300.000 de alegători au fost înregistrați pentru a participa la votul de duminică.
Ce trebuie să știți despre Guineea Ecuatorială
În 1968, Guineea spaniolă și-a obținut independența și a devenit Republica Guineea Ecuatorială, avându-l ca președinte pe Francisco Macias Nguema.
Grupurile pentru drepturile omului i-au catalogat pe cei doi președinți ai țării – Francisco Macias Nguema și președintele Teodoro Obiang Nguema – drept unii dintre cei mai mari violatori ai drepturilor din Africa.
Această țară vorbitoare de limbă spaniolă, franceză și portugheză a descoperit vaste rezerve de petrol în 1996, dar o mare parte din populația de 1,4 milioane de locuitori nu a beneficiat de acest lucru, sărăcia fiind încă foarte răspândită.