EXCLUSIV. Interviu cu Victoria Baltag, despre viață și poveste, în tandem cu filmul ”Experimentul PITEȘTI”

1
1625

Normedia.ro vă prezintă în exclusivitate un interviu despre viață și poveste alături de Victoria Baltag, regizorul noului material cinematografic, ”Experimentul PITEȘTI” – Filmul.

  1. Cine este Victoria Baltag și care este povestea acestui film?

Sunt un regizor român ce militează pentru educație, cultură și artă. Sunt un om serios, rezilient, ambițios, care a muncit benevol 11 ani pentru primul lung-metraj despre povestea adevărată și ascunsă a fenomenului re-educării de la Pitești (1949-1952).

Regizorul Victoria Baltag. Foto: FB

Acest film este din păcate și ultimul material vizual cu regretatul actor Ion Caramitru.

Proiectul a venit din necesitatea de a ne cunoaște trecutul. Așadar, cred că pentru a ne dezvolta sănătos ca țară, ca națiune, avem nevoie să vedem realitatea istoriei așa cum a fost, să ne acceptăm rădăcinile, să învățăm din trecut și să nu-l mai repetăm.

Filmul vine și ca omagiu adus martirilor închisorilor comuniste și de asemenea ca formă de asumare a ororilor comunismului, de conștientizare a pericolului ce poate surveni cu un asemenea sistem.

Pentru că am o legătură apropiată cu mulți dintre copiii foștilor deținuți politici, vin cu acest film și ca formă de vindecare a rănilor încă necicatrizate ale acestor oameni, oameni care nu și-au găsit dreptatea nici până astăzi.

Când o țară întreagă nu face nimic, am hotărât să fac eu ceva în acest sens. Mi-a luat 11 ani și o muncă a peste 800 de oameni neplătiți încă, implicați benevol.

A meritat întregul efort însă, proiectul iese la lumina pe micile și marile ecrane din prima parte a lui 2023 (voi anunța ulterior data exactă).

Nicolae Iorga spunea ca ’’un popor care nu-şi cunoaște istoria este ca un copil care nu-şi cunoaște părinții’’.

Într-o lume în superviteză, într-o lume superficială, tot mai puțini punem accentul pe origini, pe adevăr, pe educație, pe învățare. ….si..atenție: Cine nu – și cunoaște istoria, riscă s-o repete.

2. Care este motivația din spatele filmului ,,Experimentul Pitești’’?

Edmund Burke avea dreptate când spunea: ‚ ’’Pentru ca răul să triumfe, este suficient că cei buni să nu facă nimic’’.

Iată, acesta este efortul meu și al echipei mele împotriva răului care poate să se întâmple dacă oamenii buni nu fac nimic. Vedem clar ce se întâmplă chiar lângă noi, în țara vecină.

Acest film este acum, poate, mai important ca orice.

Mai mult decât atât, Alexandr Soljeniţîn, laureat al Premiul Nobel pentru literatură, spune despre ”Experimentul Pitești” că este „cea mai teribilă barbarie a lumii contemporane”.

Istoricul François Furet, membru al Academiei Franceze numește re-educarea de la Pitești „una dintre cele mai cumplite experiențe de dezumanizare pe care le-a cunoscut epoca noastră”.

Am realizat acest film că să învățăm să nu mai repetăm, să ne asumăm trecutul, să-l conștientizăm și să nu lăsăm răul să se mai întâmple.  Au suferit zeci de mii de oameni nevinovați în acea perioadă crâncenă.

Este un proiect realizat cu suflet, pentru suflet. Va invit cu drag și sinceritate, când vine momentul, să urmăriți filmul nostru, să-l așezați cu grijă în inima, să-l purtați cu demnitatea cu care merită un astfel de subiect și să priviți spre orizonturi deschise, cu mintea limpede, cu gânduri calde, cu puterea și curajul de-a realiza bijuterii …..în artă, știință, cultură.

Și eu, și echipa, vă mulțumim fiindcă ați fost mereu lângă noi, fiindcă ne-ați dat putere să mergem mai departe, fiindcă ne-ați susținut când a fost nevoie că să facem acest proiect să ia viață. Împreună creăm lucruri necesare!

3. Lucrezi de 11 ani benevol la acest proiect ce va intra pe micile și marile ecrane din 2023. Care ar mai fi nevoile în momentul de față? Cum te-ar putea ajuta oamenii, antreprenorii?

Noi am lucrat în acești ani cu contracte amânate. Actorii și echipa (peste 800 la număr) trebuie plătiți. Mai avem costuri din timpul producției de acoperit (cum ar fi un generator furat de pe platoul de filmare, lumini și alte echipamente tehnice).

Avem nevoie de fonduri pentru taxele la festivaluri, pentru printarea cărții istorisirii filmului, printarea broșurii lung-metraj-ului, a posterelor, a organizării unei caravane care să meargă cu filmul în toată țara, avem nevoie să plătim actorii și echipa care vor veni prin țară cu filmul (cazare, masă, diurnă), avem nevoie de fonduri pentru vizibilitate și întregul proces de distribuție.

Este un film independent si de asemenea căutam sprijin pentru acoperirea costurilor contabile, cele de chirie, cele de domeniu si spațiu ale entităților ce au organizat acest proiect (asociațiile si celelalte forme legale prin care s-a produs producția).

Dacă ești antreprenor, direcționează-ne cei 20% din impozitul anual pe profit sau realizează un parteneriat cu noi sub formă de barter pentru pachetul publicitar.

De asemenea, avem încă frumoasa noastră campanie pe Bursa Binelui, unde orice donație contează:

https://www.bursabinelui.ro/BursaBinelui/Proiecte/Experimentul-pitesti-film

Mulțumim din inima și va rugăm să ne contactați la:

Pagina Facebook a filmului https://www.facebook.com/ExperimentulPitestiFilmArtistic

Regizor: +40747551721

Presa

Proiecția de Gala in memoriam Ion Caramitru https://m.facebook.com/watch/?v=346972027350845&paipv=0&eav=AfZJ2N8-usuScDygWSqJjm2MLbWXDmA2J7rHcqN_HPz0u2ZQEcCFTak-iHgfpjxZ_bw&_rdr

  1. Trailer: https://fb.watch/h56P9LwHZg/
  2. Povestea filmului: https://click.ro/vedete/vedete-romanesti/ultimele-imagini-cu-ion-caramitru-iata-l-pe-635844.html
  3. Povestea regizoarei: https://life.ro/dialog-cu-regizoarea-victoria-baltag-despre-experimentul-pitesti-ultimul-film-istoric-in-care-a-jucat-maestrul-ion-caramitru/

1 COMENTARIU

  1. Felicitari, succesul este al vostru, dar beneficiile sunt ale noastre, ale tuturor ! Va iubesc pentru tot ce ati gandit si ati pus in opera ! ❤️

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.