Iranul afirmă că a efectuat o a doua execuție legată de protestele antiguvernamentale care au cuprins țara, scrie BBC.
Majidreza Rahnavard a fost spânzurată ,,în public” joi dimineața în orașul Mashhad, a anunțat sistemul judiciar.
Un tribunal l-a condamnat pentru acuzația de ,,dușmănie împotriva lui Dumnezeu”, după ce a constatat că a înjunghiat mortal doi membri ai Forței paramilitare de rezistență Basij.
Grupurile pentru drepturile omului au avertizat că protestatarii sunt condamnați la moarte în urma unor procese simulate, fără un proces echitabil.
,,Rahnavard a fost condamnat la moarte pe baza unor mărturisiri forțate, după un proces extrem de incorect și un proces-spectacol.
Această crimă trebuie să fie întâmpinată cu consecințe grave pentru Republica Islamică”, a scris pe Twitter Mahmood Amiry-Moghaddam, directorul organizației Iran Human Rights, cu sediul în Norvegia.
#MajidrezaRahnavard another innocent Iranian was just executed by the Islamic Republic. He was brutally tortured and convicted in a sham trial.
The regime is killing our gen Z, When will the international community wake up and take action? #MahsaAmini pic.twitter.com/uCUsK7Aebd
— IranIran (@mahsaamini6775) December 12, 2022
,,Mii de protestatari reținuți și o duzină de condamnări la moarte deja pronunțate. Există un risc serios de execuție în masă a protestatarilor”, a adăugat el.
Proteste Iran: Prima execuție a avut loc joi, declanșând o condamnare internațională
Mohsen Shekari, în vârstă de 23 de ani, a fost condamnat pentru ,,dușmănie împotriva lui Dumnezeu”, după ce a fost găsit vinovat că a atacat cu o macetă un membru al Basij în capitala Teheran.
Basij este o forță de voluntari loialiști desfășurată adesea de autoritățile iraniene pentru a reprima disidența.
Protestele conduse de femei împotriva sistemului clerical iranian au fost declanșate de moartea în arest a lui Mahsa Amini, o femeie de 22 de ani, care a fost reținută de poliția morală la 13 septembrie pentru că ar fi purtat hijab-ul, sau vălul, ,,în mod necorespunzător”.
Acestea s-au răspândit în 161 de orașe din toate cele 31 de provincii și sunt văzute ca una dintre cele mai grave provocări la adresa Republicii Islamice de la revoluția din 1979 încoace.
Liderii iranieni au descris protestele ca fiind ,,revolte” instigate de dușmanii străini ai țării. Cu toate acestea, majoritatea covârșitoare a protestatarilor au fost neînarmați și pașnici.
Până în prezent, cel puțin 488 de protestatari au fost uciși de forțele de securitate și alți 18 259 au fost reținuți, potrivit Agenției de știri a activiștilor pentru drepturile omului (HRANA). Aceasta a raportat, de asemenea, moartea a 62 de membri ai personalului de securitate.