Președintele Parlamentului European a avertizat: Scandalul de corupție din UE pune democrația în pericol

0
15

Președintele Parlamentului European a avertizat că ,,democrația europeană este atacată”, în urma acuzațiilor potrivit cărora Qatar a mituit oficiali europeni pentru a câștiga influență, precizează BBC.

Roberta Metsola a declarat că ,,societățile deschise, libere și democratice sunt sub atac”.

Poliția belgiană a arestat patru persoane, printre care și vicepreședintele Parlamentului European Eva Kaili.

Cei patru au fost acuzați de corupție și spălare de bani. Qatarul a negat că ar fi comis vreo infracțiune.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că acuzațiile sunt ,,foarte grave” și a solicitat crearea unui nou organism de etică al UE.

Corespondentul BBC la Bruxelles, Jessica Parker, spune că detaliile publicate de autoritățile belgiene în ultimele zile au lăsat pe mulți oameni cu gura căscată.

Deputații europeni care au vorbit cu corespondentul nostru se declară șocați atât de amploarea, cât și de caracterul flagrant al acuzațiilor.

Poliția belgiană a confiscat bani în valoare de aproximativ 600.000 de euro (632.000 de dolari; 515.000 de lire sterline) în 16 percheziții la Bruxelles vineri. De asemenea, au fost confiscate calculatoare și telefoane mobile.

Niciun suspect nu a fost numit public, dar se pare că dna Kaili se numără printre cei care au fost puși sub acuzare.

Dna Kaili – europarlamentar de opt ani – a fost suspendată din funcția de unul dintre cei 14 vicepreședinți de către președintele Parlamentului European, Roberta Metsola.

De asemenea, ea a fost suspendată din Grupul Socialiștilor și Democraților din Parlament și a fost expulzată din partidul grec de centru-stânga Pasok.

Se pare că procurorii din Grecia au înghețat toate bunurile Kailei.

Observatorii și deputații europeni din opoziție au declarat că ancheta privind mita ar putea reprezenta unul dintre cele mai mari scandaluri de corupție din istoria Parlamentului European.

Von der Leyen a declarat că încrederea în instituțiile europene necesită cele mai înalte standarde etice.

,,Este o chestiune de încredere a oamenilor în instituțiile noastre, iar această încredere în instituțiile noastre are nevoie de standarde mai înalte”, a spus ea.

Premierul ungar Viktor Orban a ironizat UE după apariția acuzațiilor.

Trimițând pe Twitter o fotografie a foștilor președinți americani Ronald Reagan și George HW Bush, care este adesea folosită ca meme, el s-a referit la recomandarea Comisiei Europene de a îngheța fonduri de miliarde de euro destinate Ungariei.

Procurorii au declarat că au suspectat că un stat din Golf a influențat deciziile economice și politice ale parlamentului timp de mai multe luni, în special prin vizarea unor consilieri.

Presa locală a numit statul ca fiind Qatar, deși guvernul qatarez a declarat că orice afirmație de comportament necorespunzător a fost ,,grav dezinformată”.

Responsabilitățile doamnei Kaili în calitate de vicepreședinte includ Orientul Mijlociu. Ea a fost o apărătoare a Qatarului în trecut.

Parlamentul European este singura instituție a UE aleasă în mod direct. Aproximativ 705 deputați, aleși de alegătorii din cele 27 de țări care alcătuiesc UE, se reunesc pentru a examina propunerile legislative și pentru a vota legislația europeană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.