
Argentina joacă împotriva Franței în finala de duminică pe stadionul Lusail.
Messi, în vârstă de 35 de ani, a câștigat un număr record de șapte premii Ballon d’Or – acordate celui mai bun jucător din lume – dar nu a câștigat niciodată cel mai mare premiu de echipă din fotbal.
,,Oamenii spun că Franța este favorită, dar noi avem avantajul de a-l avea pe cel mai mare jucător din toate timpurile”, a declarat portarul argentinian Emiliano Martinez.
,,Întotdeauna ne place să auzim că adversarul este favorit pentru că nu ne simțim superiori sau inferiori nimănui.
,,Dar, așa cum spun mereu, avem cel mai mare jucător din toate timpurile. Și cu o apărare bună, avem multe șanse să ne atingem obiectivul”.
Selecționerul Franței, Didier Deschamps, a fost căpitanul țării sale la victoria la Cupa Mondială din 1998 și apoi, în calitate de selecționer, a condus-o spre un nou succes în Rusia, în urmă cu patru ani.
El a spus: ,,Nu am mai avut nicio problemă: ,,Știu că Argentina, mulți oameni din întreaga lume, și poate unii francezi, speră ca Lionel Messi să câștige Cupa Mondială, dar noi vom face totul pentru a ne atinge obiectivul.”
Poate Messi să ajute Argentina să câștige Cupa Mondială pentru prima dată din 1986 încoace?
În finală, cei mai buni doi marcatori ai turneului se vor confrunta în cursa pentru câștigarea Ghetei de Aur. Atât Messi, cât și Mbappe au marcat de cinci ori în Qatar, în timp ce francezul Olivier Giroud și argentinianul Julian Alvarez se află la un gol în urmă, cu patru.
Messi a ajutat Argentina să ajungă în finala din 2014 din Brazilia, deși germanul Mario Gotze a marcat unicul gol al victoriei europenilor cu 1-0 după prelungiri.
Dar jucătorul de la Paris St-Germain a fost forța motrice a campaniei Argentinei în Qatar.
El a transformat un penalty devreme în primul meci, înainte ca țara sa să cadă într-o înfrângere șocantă cu 2-1 în fața Arabiei Saudite și apoi a marcat în victoria vitală cu 2-0 în fața Mexicului. Înfrângerea Argentinei cu 2-0 în fața Poloniei i-a permis Argentinei să ocupe prima poziție în Grupa C, iar Messi a marcat și în victoria cu 2-1 în fața Australiei din optimi.
Argentina părea să controleze meciul cu Olanda din sferturile de finală, deoarece conducea cu 2-0 după 82 de minute, dar olandezii au marcat de două ori prin Wout Weghorst, inclusiv un gol de egalitate în minutul 11 al prelungirilor, ducând meciul în prelungiri.
În cele din urmă s-a ajuns la penalty-uri, dar Martinez a apărat două lovituri de pedeapsă, iar Argentina a avansat, înainte ca un gol al lui Messi și două ale lui Alvarez de la Manchester City să le ofere o victorie de rutină cu 3-0 în fața Croației în semifinale.
Argentina a câștigat turneul de două ori, pe teren propriu în 1978 și în Mexic în 1986, și caută duminică al treilea succes.
,,Deja mă emoționez pentru că au dat totul sincer”, a declarat managerul Lionel Scaloni. ,,Să sperăm că vom câștiga titlul, iar dacă nu se poate, ar trebui să fie mândri, pentru că este un moment de care trebuie să se bucure”.
Gândul bolii îngreunează pregătirile Franței
Mbappe, în vârstă de 23 de ani, urmărește al doilea său succes la Cupa Mondială și a fost esențial în ghidarea Franței spre finală. El a marcat o dată în victoria cu 4-1 în fața Australiei și de două ori în victoria cu 2-1 în fața Danemarcei, Franța ajungând în optimi cu un meci mai puțin.
Acest lucru i-a permis lui Deschamps să odihnească jucători și, în ciuda înfrângerii cu 1-0 în fața Tunisiei, a câștigat Grupa D, cu Mbappe marcând încă două goluri în victoria cu 3-1 în fața Poloniei din optimi.
În sferturile de finală au întâlnit Anglia lui Gareth Southgate și au preluat conducerea prin Aurelien Tchouameni, dar Harry Kane a egalat din penalty. Olivier Giroud a adus Franța în avantaj și a câștigat cu 2-1, după ce Kane a ratat a doua lovitură de pedeapsă.
Franța a învins în semifinală cu 2-0 pe surpriza turneului, Marocul, și a ajuns în a patra finală de Cupa Mondială din șapte turnee, după ce a câștigat competiția în 1998 și 2018 și a pierdut în finală în 2006.
Dar pregătirile lor au fost îngreunate de o boală
Mijlocașul Adrien Rabiot, apărătorul Dayot Upamecano și extrema Kingsley Coman s-au numărat printre cei care se luptă cu boala.
,,Am avut câteva cazuri de simptome asemănătoare gripei”, a declarat Deschamps. ,,Încercăm să fim atenți pentru a nu se răspândi, iar jucătorii au făcut eforturi mari pe teren și, evident, sistemul lor imunitar suferă.
,,Ne luăm toate măsurile de precauție necesare, încercăm să ne asigurăm că nu se răspândește, dar a trebuit să luăm măsuri de precauție împotriva ei”.