Acțiunile Apple și Tesla s-au prăbușit pe fondul problemelor de aprovizionare. Liniile de producție din China, în pericol

0
79

Acțiunile Apple și Tesla s-au prăbușit din cauza îngrijorărilor tot mai mari legate de întârzierile pe liniile de producție din China, scrie BBC.

Acțiunile Apple au atins cel mai scăzut punct din iunie 2021. Acțiunile Tesla au scăzut cu 73% de la un nivel record atins în noiembrie 2021.

Companiile s-au străduit să mențină producția în China din cauza restricțiilor Covid și a săptămânilor de blocaje.

Acum, acestea se confruntă cu o criză de personal, deoarece China se luptă cu un val de Covid după ce a ridicat ani de restricții.

China a anunțat că va ridica regulile stricte de carantină pentru călători pe 8 ianuarie, un semn pozitiv pentru mulți investitori care văd o ușurare a mișcării lanțului de aprovizionare în 2023.

Dar investitorii globali sunt, de asemenea, prudenți înaintea unor creșteri suplimentare ale ratelor dobânzilor, a unei încetiniri economice globale și a războiului în curs de desfășurare din Ucraina.

Având în vedere creșterea bruscă a cazurilor de Covid în principalele centre de producție, analiștii spun că producția va avea nevoie de timp pentru a se accelera din nou.

,,Fabricile se vor confrunta cu o lipsă de forță de muncă timp de cel puțin 4-6 săptămâni, pe măsură ce valul va trece prin regiunile lor de producție și, bineînțeles, majoritatea muncitorilor migranți se vor întoarce în satele lor de origine pentru Anul Nou Lunar, la sfârșitul lunii ianuarie”, spune Simon Baptist, economist șef la The Economist Intelligence Unit.

,,Producția pare puțin probabil să revină la normal în China până la sfârșitul lunii februarie”.

Întârzierile de producție au afectat furnizorul Apple, Foxconn, la începutul acestui an, în urma tulburărilor de la fabrica sa din Zhangzhou, cunoscută sub numele de ,,iPhone City”. Compania a declarat că veniturile sale din noiembrie au scăzut cu 11% față de aceeași lună din 2021.

Săptămâna aceasta, rapoartele mass-media au declarat că fabrica Tesla din Shanghai a redus producția, deoarece infecțiile Covid au crescut în China. Compania a refuzat să comenteze.

Dar analiștii spun că vânzările slabe ale companiei sunt evidente prin faptul că aceasta a oferit reduceri atât clienților chinezi, cât și celor nord-americani.

De asemenea, investitorii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la directorul general al Tesla, Elon Musk, care a apărut în repetate rânduri pe prima pagină a ziarelor controversate.

El a preluat conducerea Twitter în octombrie, după o bătălie juridică de durată, iar de atunci, domnul Musk și-a concentrat o parte semnificativă din timp pe administrarea platformei de socializare.

Unii au citat presupusa sa distragere a atenției în această perioadă ca fiind un alt motiv pentru scăderea prețului acțiunilor Tesla.

Săptămâna trecută, Musk a scris pe Twitter întrebând utilizatorii dacă ar trebui să continue să conducă platforma – aceștia au votat împotrivă, ceea ce l-a determinat să anunțe că va demisiona din funcție odată ce va fi găsit un înlocuitor.

Analiștii spun că el trebuie acum să recâștige încrederea investitorilor și a membrilor consiliului de administrație.

,,Musk este văzut ca ‘adormit la volan’ din perspectiva conducerii Tesla în momentul în care investitorii au nevoie de un CEO care să navigheze în această furtună de categoria 5″, a scris analistul de tehnologie de la Webush, Dan Ives, în buletinul său informativ.

,,În schimb, Musk este concentrat cu laser pe Twitter, care a fost un coșmar continuu care nu se termină niciodată pentru investitori”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.