9 miliarde de dolari ajutor către Pakistan! Țara din Asia a fost devastată de inundații anul trecut, mai mult de 8 milioane de oameni strămutați

0
57
9 miliarde de dolari ajutor către Pakistan!. Foto: @SwedeninPK

Donatori din întreaga lume au promis peste 9 miliarde de dolari (7,4 miliarde de lire sterline) pentru a ajuta Pakistanul să se refacă în urma inundațiilor devastatoare care au lovit țara anul trecut, scrie BBC.

Această sumă reprezintă mai mult de jumătate din suma estimată la 16,3 miliarde de dolari de care Pakistanul are nevoie pentru a se reface în urma dezastrului.

Inundațiile de anul trecut au ucis cel puțin 1 700 de persoane, au strămutat alte opt milioane și au distrus infrastructura.

Angajamentele vin în contextul în care Pakistanul continuă negocierile pentru următoarea tranșă a unui plan internațional de salvare.

,,Astăzi a fost cu adevărat o zi care ne dă o mare speranță”, a declarat Hina Rabbani Khar, ministrul de stat pakistanez pentru afaceri externe, în cadrul unei conferințe privind clima organizată împreună cu Organizația Națiunilor Unite (ONU) la Geneva.

,,Cred că mesajul lumii este clar: lumea va fi alături de cei care trec prin orice calamitate națională”, a adăugat ea.

Banca Islamică de Dezvoltare, Banca Mondială și Arabia Saudită au fost unii dintre cei mai mari donatori.

Uniunea Europeană, SUA, China și Franța au contribuit, de asemenea, la această acțiune.

Aceasta a venit după ce secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut investiții majore pentru a ajuta Pakistanul să se refacă în urma a ceea ce el a numit un ,,dezastru climatic de o amploare monumentală”.

Planul de salvare al FMI

În marja conferinței, Pakistanul și-a reiterat angajamentul de a finaliza un program de salvare cu Fondul Monetar Internațional (FMI).

Acest lucru s-a întâmplat în condițiile în care FMI nu a aprobat încă eliberarea a 1,1 miliarde de dolari, care trebuia să fie făcută inițial în noiembrie anul trecut.

Această națiune de 220 de milioane de locuitori se luptă de ani de zile pentru a-și stabiliza economia.

Săptămâna trecută, guvernul a ordonat centrelor comerciale și piețelor să se închidă mai devreme în fiecare zi pentru a ajuta la economisirea energiei electrice.

Pakistanul își generează cea mai mare parte a energiei electrice folosind combustibili fosili importați.

Prețurile globale ale energiei au crescut anul trecut, punând și mai multă presiune asupra finanțelor deja în scădere ale țării.

Pentru a plăti aceste importuri de energie, țara are nevoie de valută străină, în special de dolari americani.

Cu toate acestea, guvernul pakistanez și-a văzut rezervele de valută străină scăzând cu aproximativ 50% anul trecut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.