Decizie categorică în cazul lui Andrew Tate. Poliția română lărgește ancheta lansată asupra influencerului controversat

0
312
Decizie categorică în cazul lui Andrew Tate. Poliția română lărgește ancheta lansată asupra influencerului controversat. Foto: Tw/@verge

Poliția română își extinde investigația asupra fostului campion de kickboxing, Andrew Tate, confiscând în weekend o flotă de mașini de lux din complexul său din București și percheziționând alte șapte proprietăți – inclusiv o vilă recent renovată, scrie BBC.

Porsche-ului strălucitor de culoare gri porumbel al lui Tate, cocoțat delicat pe cadrul unui camion de remorcare al poliției, a surprins cu claritate schimbarea norocului său, în timp ce, prin porțile înalte și negre ale complexului său, mai multe camioane au transportat colecția sa prețioasă de mașini de lux pentru a i se alătura în custodia poliției.

La marginea drumului, un singur fan stătea și privea. ,,Mă consider un fan”, a spus Emanuel. ,,Fiecărui băiat îi place stilul său de viață.’’

,,Nu-mi place ceea ce aud despre el, dar vom vedea dacă este adevărat. Îmi voi schimba atitudinea dacă voi vedea dovezi”.

Unii dintre cei de aici văd confiscarea mașinilor ca pe un semn că autoritățile române se pregătesc pentru următoarea etapă în acest caz, asigurarea bunurilor ca garanție pentru eventualele cereri de despăgubire din partea victimelor, în cazul în care Andrew Tate sau fratele său, Tristan, sunt acuzați de trafic de persoane.

Perchezițiile efectuate săptămâna trecută la alte șapte proprietăți sunt considerate pe scară largă ca fiind un semn că anchetatorii își extind căutarea de probe în acest caz.

În orașul Comarnic, la două ore de mers cu mașina spre nord, vila Tate, proaspăt percheziționată joi de poliție, domină casele din jur.

Vecinii de aici spun că proprietatea a fost complet renovată anul trecut și finalizată abia acum câteva luni.

Trandafir Beldica locuiește într-un bloc de locuințe, lângă poarta principală a vilei.

,,Tipul care se ocupă de construcție m-a rugat să lucrez la instalația electrică, dar când mi-au explicat ce vor, le-am spus că este mult peste ceea ce știu să fac”, mi-a spus Trandafir.

În interior, a spus el, casa are ,,toate facilitățile la care te poți gândi”.

,,Este extrem de luxoasă”, a explicat el. ,,Este împărțită în apartamente [și] și-au putut permite să construiască o piscină – lucruri la care oameni ca noi nici măcar nu îndrăznesc să viseze”.

Modul în care Andrew Tate și-a făcut banii este o parte esențială a acestei anchete.

Poliția vrea să afle dacă a atras femei în România cu promisiuni de relații serioase sau căsătorie, înainte de a le forța sau manipula să lucreze pentru el ca modele în camere de chat pentru adulți.

De asemenea, ei cercetează acuzațiile de viol făcute de unul dintre martori.

Anchetatorii au confirmat că șase femei au fost identificate ca potențiale victime. Însă, săptămâna trecută, două dintre femeile implicate în anchetă au negat public orice maltratare din partea fraților Tate.

Femeile – care au tatuaje pe care scrie ,,Proprietatea lui Tate” și ,,Tate Girl” – au lucrat în complexul din București, unde Andrew Tate locuia cu fratele său și cu modelele care îi deserveau afacerea de web-cam pentru adulți.

Vorbind pentru postul de televiziune Antena 1, una dintre femei – identificată ca Beatrice – a declarat că a fost ,,bună prietenă” cu frații Tate timp de doi ani și că și-a tatuat ,,Tate Girl” pe braț ,,din respect pentru ei”.

Cealaltă femeie – Jasmin – a spus că nu l-a văzut niciodată pe Tate sau pe fratele său Tristan să fie ,,agresivi sau nepoliticoși”.

,,Nu am fost niciodată amenințată”, a spus Beatrice. ,,Dacă aș fi fost, nu aș fi fost atât de proastă încât să stau în acea casă.

,,Nu poți să mă descrii ca fiind o victimă în dosarul cazului dacă nu sunt o victimă”.

Descriind momentul în care poliția a intrat pentru prima dată în complex în decembrie, Beatrice a spus că 20 de polițiști au intrat în forță și au urcat la etaj, într-un dormitor unde, spune ea, alte două femei se încuiaseră în cameră de teama raidului.

,,Au spart ușa. [Femeile] au țipat”, a spus Beatrice.

,,Dar poliția nu a văzut că cheia de la dormitor era întinsă pe pat”.

Există puțină claritate cu privire la probele pe care anchetatorii le-au adunat până acum. Iar în rândul foștilor asociați ai familiei Tate, afirmațiile, contra-afirmațiile și teoriile conspirației există unul lângă altul.

Încă nu au fost formulate acuzații, dar Mihaela Dragoș, purtător de cuvânt al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane din România, spune că acest caz transmite deja un mesaj puternic atât traficanților, cât și victimelor.

,,Faptul că justiția a decis să îi mențină pe frați în arest, chiar și în faza preliminară a [cazului], transmite un mesaj foarte important”, spune ea.

Într-unul dintre videoclipurile sale de pe rețelele de socializare, Andrew Tate explică de ce s-a mutat în România în 2017.

,,Unul dintre [motivele mele] este era #MeToo”, spune el. „Oamenii spun: ‘Oh, ești un violator’. Nu, nu sunt un violator, dar îmi place ideea de a putea face ce vreau, îmi place să fiu liber”.

,,Dacă ea se duce la poliția [română] și spune: ‘M-a violat ieri’, ei vor spune ok, ai dovezi? Există dovezi de la camerele de supraveghere?”

Nimic din toate acestea nu reprezintă o dovadă că Tate a fost implicat în trafic de persoane sau viol, dar evaluarea sa privind atitudinea României față de infracțiunile sexuale nu este greșită, spune Laura Ștefan, expert juridic și proeminent militant anticorupție care lucrează cu think tank-ul Expert Forum.

,,Într-un fel, are dreptate”, mi-a spus ea. „Ascultându-l, modul în care a explicat de ce a venit aici, mă pot identifica cu asta; cred că a făcut un calcul bun – din păcate.”

Dar ea spune că lucrurile se schimbă.

,,România are o problemă serioasă cu traficul de persoane și cred că autoritățile române au ajuns să înțeleagă că trebuie să se ocupe de acest lucru”, a explicat ea.

,,Asta înseamnă nu doar să investigheze o mână de huligani, ci și să lucreze cu victimele și să le ofere sprijin.”

Anul trecut, România a făcut suficiente progrese pentru ca raportul SUA privind traficul de persoane să o scoată de pe lista de supraveghere.

Dar raportul a repetat, de asemenea, îngrijorările legate de faptul că oficialii români sunt ei înșiși implicați în traficul de persoane.

Acest caz, în care este implicată o personalitate controversată, de profil înalt, cu cetățenie americano-britanică, a pus din nou în lumina reflectoarelor modul în care România gestionează acuzațiile de crimă organizată și exploatare sexuală.

Poliția are la dispoziție mai puțin de două săptămâni pentru a-i pune sub acuzare pe frații Tate sau pentru a găsi suficiente dovezi pentru a convinge un judecător să le prelungească detenția în timp ce ancheta continuă.

Reputația lui Andrew Tate este în joc. La fel și cea a României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.