VIDEO. Cel mai bogat om din Asia ripostează la acuzațiile de ,,escrocherie’’. Grupul Adani a calificat raportul realizat de o firmă de investiții americană drept ,,rău intenționat”

0
289
VIDEO. Cel mai bogat om din Asia ripostează la acuzațiile de ,,escrocherie’’. Grupul Adani. Foto: Tw/@ReutersWorld

O companie deținută de cel mai bogat om din Asia a ripostat la un raport care o acuza de manipulare ,,nerușinată” a acțiunilor și de fraudă contabilă, scrie BBC.

Grupul Adani, fondat de Gautam Adani, a calificat raportul realizat de o firmă de investiții americană drept ,,rău intenționat” și ,,dezinformare selectivă”.

Grupul a pierdut aproape 11 miliarde de dolari (8,7 miliarde de lire sterline) din valoarea sa de piață după ce cercetarea a fost făcută publică miercuri.

În prezent, acesta ia în considerare posibilitatea de a intenta o acțiune în justiție împotriva firmei Hindenburg Research din New York.

Adani Group este una dintre cele mai mari companii din India și are operațiuni într-o gamă largă de industrii, inclusiv în comerțul cu mărfuri, aeroporturi, utilități și energie regenerabilă. Grupul este condus de miliardarul indian Adani, care este al patrulea cel mai bogat om din lume, potrivit revistei Forbes.

Hindenburg, între timp, este specializată în ,,short-selling”, adică în pariuri împotriva prețului acțiunilor unei companii în așteptarea scăderii acestuia.

În raportul său, Hindenburg l-a acuzat pe dl Adani de „cea mai mare escrocherie din istoria corporatistă”. Acest lucru a avut loc cu câteva zile înainte de o vânzare planificată a acțiunilor Adani Group către public.

Raportul a pus sub semnul întrebării deținerea de către Adani Group a unor companii în paradisuri fiscale offshore, precum Mauritius și Caraibe. De asemenea, raportul susținea că societățile Adani aveau ,,datorii substanțiale”, ceea ce punea întregul grup pe o ,,poziție financiară precară”.

Joi, însă, Adani Group a declarat că evaluează ,,acțiuni corective și punitive” împotriva Hindenburg Research în SUA și India.

Adani a declarat că a fost întotdeauna ,,în conformitate cu toate legile”.

,,Volatilitatea pe piețele bursiere indiene creată de raport este foarte îngrijorătoare și a dus la angoase nedorite pentru cetățenii indieni”, a declarat șeful de grup al echipei juridice a Adani, Jatin Jalundhwala.

,,În mod clar, raportul și conținutul său nefondat au fost concepute pentru a avea un efect dăunător asupra valorii acțiunilor companiilor din grupul Adani, deoarece Hindenburg Research, după propria lor recunoaștere, este poziționată pentru a beneficia de pe urma unei scăderi a acțiunilor Adani.”

Firma emblematică a grupului, Adani Enterprises, este programată să înceapă vineri să își vândă acțiunile către public.

Politicienii din opoziție, care susțin de mult timp că dl Adani a beneficiat din cauza apropierii sale de premierul indian Narendra Modi, au reacționat rapid la acest raport.

,,Având în vedere că cercetările detaliate sunt în domeniul public, este important ca guvernul indian să ia act de acuzațiile aduse”, a scris pe Twitter Priyanka Chaturvedi, membru al parlamentului și lider al partidului Shiv Sena.

Un alt politician popular din sudul Indiei, KT Ramarao, a cerut agențiilor de investigație și autorității de reglementare a pieței din India să deschidă o anchetă privind operațiunile grupului Adani.

Dar este puțin probabil ca autoritățile de reglementare să inițieze vreo acțiune independentă, spun experții.

,,Security and Exchange Board of India [care reglementează companiile cotate la bursă în India] va acționa doar dacă i se trimite o plângere specifică. Iar în acest caz nu există”, a declarat Shriram Subramaniam, fondator și director general al InGovern Research, o firmă de consultanță care consiliază investitorii pe probleme de guvernanță.

VIDEO. Cel mai bogat om din Asia ripostează la acuzațiile de ,,escrocherie’’. Grupul Adani. Foto: Tw/@ReutersWorld

,,Există multe acuzații în raport care au făcut obiectul unui control de reglementare în trecut”.

Deși se pare că puntea este liberă pentru ca Adani Group să procedeze vineri la vânzarea publică a acțiunilor sale în valoare de 2,4 miliarde de dolari, acuzațiile din raport ar putea descuraja unii investitori, a declarat Ambareesh Baliga, analist al piețelor financiare.

Însă, raportul ar putea avea consecințe mai ample, care să depășească grupul Adani.

Andy Mukherjee, editorialist la serviciul de știri Bloomberg, a declarat că există ,,multe întrebări cu privire la integritatea pieței indiene în general, care este prinsă între presiunile globalizării financiare și naționalismul politic”.

El a adăugat: ,,Așteaptă oare Security and Exchange Board of India un protest public pentru a interveni și a curăța piața?”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.