VIDEO. Israel: Împușcături la o sinagogă din Ierusalim. Autoritățile au arestat peste 40 de persoane după atacul mortal

0
75
Israel Împușcături la o sinagogă din Ierusalim Autoritățile au arestat peste 40 de persoane după atacul mortal. Foto: Tw.@nexta_tv

Poliția israeliană a arestat 42 de persoane în legătură cu împușcăturile mortale care au avut loc vineri la o sinagogă din Ierusalimul de Est, anunță BBC.

Șapte persoane au fost ucise, iar cel puțin alte trei au fost rănite, în cel mai sângeros atac de acest fel din ultimii ani.

De asemenea, două persoane au fost rănite sâmbătă într-un atac separat în afara Orașului Vechi.

Poliția israeliană a declarat că autorul atacului de sâmbătă este un băiat de 13 ani.

Aceștia au spus că acesta a fost ,,neutralizat”, dar nu au oferit mai multe detalii.

Atacul a avut loc în cartierul Silwan, chiar în afara Orașului Vechi din Ierusalim. Cei doi răniți sunt un tată și un fiu care se află într-o ,,stare moderată spre gravă”, a adăugat poliția.

Ca răspuns la cele două atacuri, autoritățile au poziționat ofițeri ai unei unități antiteroriste ,,permanent” în zona Ierusalimului pentru a ,,răspunde prompt la evenimente excepționale ori de câte ori este necesar”.

Bărbatul care a atacat sinagoga vineri a fost identificat de presa locală ca fiind un palestinian din Ierusalimul de Est, pe care poliția l-a descris ca fiind un ,,terorist”.

Vorbind la locul atacului de vineri, comisarul poliției israeliene Kobi Shabtai l-a numit „unul dintre cele mai grave atacuri pe care le-am întâlnit în ultimii ani”.

Credincioșii israelieni se adunaseră pentru rugăciuni la începutul Sabatului evreiesc într-o sinagogă din cartierul Neve Yaakov din oraș și plecau când atacatorul a deschis focul, în jurul orei locale 20:15 (18:15 GMT).

Poliția a declarat că ofițerii l-au împușcat apoi mortal

Grupurile militante palestiniene au lăudat atacul, dar nu au spus că unul dintre membrii lor este responsabil.

Tensiunile au fost ridicate de când nouă palestinieni – atât militanți, cât și civili – au fost uciși joi în timpul unui raid militar israelian la Jenin, în Cisiordania ocupată.

Aceasta a fost urmată de tiruri de rachete asupra Israelului din Gaza, la care Israelul a răspuns cu lovituri aeriene.

Împușcăturile de la sinagogă au avut loc de Ziua Holocaustului, care comemorează cele șase milioane de evrei și alte victime ucise în Holocaust de către regimul nazist din Germania.

Ministrul britanic de externe James Cleverly a scris pe Twitter: ,,Atacarea credincioșilor dintr-o sinagogă de Ziua Comemorării Holocaustului și în timpul Shabbatului este oribilă. Suntem alături de prietenii noștri israelieni”.

Israel Împușcături la o sinagogă din Ierusalim Autoritățile au arestat peste 40 de persoane după atacul mortal. Foto: Tw.@nexta_tv

Președintele Joe Biden a discutat cu premierul israelian Benjamin Netanyahu și i-a oferit toate ,,mijloacele adecvate de sprijin”, a precizat Casa Albă.

La scurt timp după incident, dl Netanyahu a vizitat locul, la fel ca și controversatul ministru al Securității Naționale de extremă dreapta, Itamar Ben-Gvir.

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a declarat sâmbătă că aceasta își întărește forțele în Cisiordania ocupată.

Israel Împușcături la o sinagogă din Ierusalim Autoritățile au arestat peste 40 de persoane după atacul mortal. Foto Tw.@nexta_tv

Ben-Gvir a promis să readucă siguranța pe străzile din Israel, dar există o furie crescândă din cauza faptului că nu a făcut încă acest lucru, spune Yolande Knell de la BBC din Ierusalim.

Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, s-a declarat ,,profund îngrijorat de actuala escaladare a violenței în Israel și în teritoriile palestiniene ocupate”.

,,Acesta este momentul să dăm dovadă de cea mai mare reținere”, a declarat Stephane Dujarric.

Israelul a ocupat Ierusalimul de Est încă din războiul din 1967 din Orientul Mijlociu și consideră întregul oraș drept capitala sa, deși acest lucru nu este recunoscut de marea majoritate a comunității internaționale.

Palestinienii revendică Ierusalimul de Est drept viitoarea capitală a unui sperat stat independent.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.